1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vancouverin kisoista tulossa penkkiurheilijan painajainen

Vancouverin olympialaisten suomalaismenestys saattaa jäädä ennätyksellisen huonoksi. Suomalaisten laiha menestys harmittaa myös kotikatsomoissa. Esimerkiksi jääkiekossa Ruotsille kärsitty tappio tuotti monelle penkkiurheilijalle karvaan pettymyksen.

Kotimaan uutiset

- Se oli kyllä todella huono suoritus. Ottelun alku oli Suomelta erityisen huono. Pelaajien antamista haastatteluistakin kuvastui liian suuri kunnioitus Ruotsia kohtaan ja se näkyi myös pelikentällä, analysoi ottelua seurannut Peter Holmström Espoosta.

- Puolustajat ovat olleet vaikeuksissa. Meidän kakkosketjun suuret tähdet eivät ole myöskään onnistuneet, ja kenties ykköskenttäkin on alisuorittanut, hän lisää.

Leijonien tappio kismitti myös Riitta Kokko-Herralaa, joka kertoi seuranneensa eniten alppi- ja hiihtolajeja.

- Suomi jäi Ruotsia vastaan jotenkin murskaavasti alakynteen.

Hiihtäjiltä odotettiin enemmän

- Itse hiihtomiehenä seuraan eniten maastohiihtoa. Kyllä karvain pettymys on tähän asti ollut miesten yhdistelmähiihdon kisa, jossa kolme suomalaista keskeytti, sanoo Espoon hiihtoseuran valmennuspäällikkö Teemu Pasanen.

Talviolympialaisia seuranneiden mielestä koko Suomen joukkue on esiintynyt alavireisesti.

- Varsinkin mäkihyppy oli aika limboa. Ja valmentajan kommentitkin sen mukaisia, ettei hyvin mennyt, toteaa Kalervo Salo.

Salo kertoo seuranneensa kisoja ahkerasti.

- Kaikkia lajeja, joita on tullut säädylliseen aikaan, olen katsonut. Yöllä en kuitenkaan ole valvonut.

Vancouver saattaa laittaa tilastot uusiksi

Suomen talvikisahistorian tähän asti huonoin saavutus löytyy Yhdysvaltain Lake Placidin kisoista vuodelta 1932. Suomen joukkue toi silloin mukanaan kolme mitalia - yhden jokaista väriä. Todellisuudessa tulos oli tuolloin kuitenkin erinomainen, sillä Suomen joukkueessa oli vain kahdeksan urheilijaa, joista seitsemän osallistui virallisiin lajeihin.

Suomalaisten urheilijoiden tappioita ja sankaritarinoita seurataan tiiviisti Suomen urheilumuseossa ja urheilukirjastossa. Monet urheilijat lahjoittavat palkintojaan ja urheiluvälineitä museolle. Olympialaisten tilastot laaditaan suomalaisten osalta juuri urheilukirjastossa. Se onkin kenties ainoa paikka, jossa suomalaisten heikossa menestymisessä nähdään myös jotakin positiivista.

- Sillä on aina uutisarvoa tilastojen kannalta, että niissä näkyvät huippuhetkien lisäksi myös heikot hetket. Nyt näyttää siltä, että tilastot saatetaan kirjoittaa heikkojen suoritusten osalta uudelleen, pohtii urheilukirjaston johtaja Matti Hintikka.

Suomi on tähän asti napannut Vancouverin kisoista vain yhden mitalin. Jos Peetu Piiroisen hopea jää suomalaisten ainoaksi mitaliksi, asia kiinnostaa jo urheilumuseotakin.

- Museaalisesti voi ajatella niin, että olympialaisista tullut yksittäinen mitali on aikamoinen harvinaisuus. Sen arvo saattaa nousta päivä päivältä. Voi toivoa, että Peetu Piiroinen vielä joskus lahjoittaa sen museon kokoelmiin. Toisaalta kisat eivät ole vielä päättyneet, Hintikka pohtii.

Vielä löytyy uskoa

Suomen alkuperäiseen 12 mitalin tavoitteeseen tuskin uskoo enää kukaan. Penkkiurheilijat kuitenkin tuumivat, että mitaleita vielä tulee.

- Naisten maastohiihtoviestistä voisi mitali tulla, samoin yhdistetystä. Jääkiekossa miehet tai naiset voivat myös tuoda mitalin, pohtii Teemu Pasanen.

- Jos lätkäjoukkue tästä skarppaa ja tämä oli se huono peli, niin sitten voi esimerkiksi pronssia tulla, sanoo Peter Holmström.

Lähteet: YLE Uutiset / Mikko Lindqvist, Anna-Stiina Toivonen

Lue seuraavaksi