1. yle.fi
  2. Uutiset

Älymittareilla maailmaa valloittamaan

Jyväskyläläinen Aidon Oy on talouden taantumasta huolimatta nousukiidossa. Kuusi vuotta sitten perustettu yritys kehittää elektronisen sähkönmittauksen etäluentateknologiaa ja siihen liittyviä tietoliikenneratkaisuja. Uuden sukupolven älymittareille on kova kysyntä.

sähkö
YLE Keski-Suomi

Vuosi sitten voimaan tulleen lakiasetuksen perusteella Suomessa on edessä yli 150 miljoonan euron investoinnit etäluettaviin sähkönkulutusmittareihin.

Vuoden 2013 loppuun mennessä 80% sähkönkulutuksen ja pienimuotoisen tuotannon mittauksesta tulee perustua tuntimittaukseen ja etäluentaan. Suomen lähes kolmesta miljoonasta mittarista on vaihdettu jo miljoona ja pari miljoonaa on vielä vaihtamatta.

Samalla, kun Aidon on kotimaassa nousemassa markkinajohtajaksi, yritys ponnistaa myös maailmanmarkkinoille. Aidon on tällä hetkellä ainoa suomalaisomistuksessa oleva alan yritys.

- Se on niinku kaikessa liiketoiminnassa sanotaan, että kilpailu on kovaa ja niinhän se on tässäkin. Meillä on 5-6 kilpailijaa, jotka on kaikki isoja miljardiyrityksiä maailmalta, mutta me ollaan hyvin Suomessa menestytty, saatu kauppoja ja lähestytään täällä markkinajohtaja-titteliä. Kyllä me uskotaan, että se toimii sitten ulkomaillakin. Siellä on 250 miljoonaa sähkönmittauspistettä pelkästään EU-alueella, jotka tulee vaihtaa vuoteen 2020 mennessä. Se on noin 25 miljardia euroa se markkina ja jos miehistä on menijöiksi, niin siitä riittää sitten Aidonillekin aika iso potti, kertoo Aidon Oy:n toimitusjohtaja Timo Chrons.

Tekijäjoukko on pieni, mutta osaava

Aidon työllistää 30-40 henkeä ja kevään aikana on toimitusjohtajan mukaan tarkoitus rekrytoida lisää väkeä. Chrons kertoo, että kovista kasvunäkymistä huolimatta yritys aikoo pysyä jatkossakin jyväskyläläisenä.

-Me ollaan vahvasti verkotuttu, meillä on paljon partnereita, jotka tekee meille tuotekehitystä, tuotantoa ja logistiikkaa. Me on koetettu pitää oma porukka aika pienenä, mutta osaavana ja sitten ostetaan palveluja, se on joustava malli, summaa toimitusjohtaja Chrons.

Alan tulevaisuudessa siintää myös tegnologia, joka mahdollistaa sähkön katkaisun tai kytkemisen etänä. Yritys-Suomi-verkkopalvelun haastattelussa toimitusjohtaja Timo Chrons visioi, että tällä konseptilla voitaisiin ehkä tuottaa tulevaisuudessa esimerkiksi erilaisia turvapalveluja.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi