1. yle.fi
  2. Uutiset

Mikä on Lepaan fiilis?

Se on rento, aivan omanlaisensa, Lepaalla ei tarvitse miettiä mitä vaikka pistää päällensä kouluun. Lepaa on vapautta, sanoo opiskelija Satu Ketola.

maisemasuunnittelu
Lepaan opiskelija Satu Ketola
Lepaan opiskelija Satu Ketola on ison haasteen edessä, hän on järjestämässä Lepaa 10 tapahtumaa, joka on myös Lepaan 100-vuotisjuhla.YLE / Markku Karvonen

Satu Ketola on Hämeen Ammattikorkeakoulussa maisemasuunnittelun toisen vuoden opiskelija, joka ei pelkää haasteita. Hän on ottanut puheenjohtajavastuun ensi kesän suurimmasta puutarha-alan tapahtumasta, Lepaa 10:stä.

Opiskelijan kannalta 100-vuotta alan oppilaitoksena täyttävän Lepaan opetus on monipuolista. Satu Ketolalle oli yllätys, kuinka pitkälle maan ja maiseman rakenteisiin opetus menee. Maisemasuunnittelun linja ei ole pientä kukkasten piirtelyä pihoihin.

Päivät ovat erilaisia vuodenajasta riippuen, opinnot saattavat olla työtä tietokoneen ruudun äärellä, traktorin ajoa tai kukkasipulien istutusta. Satu Ketolaa miellyttävät Lepaalla monipuolisuus ja käytännön työt.

- Tulevaisuuden suunnitelmia on monenlaisia, todennäköisesti en lähde suunnittelijaksi vaan viherrakentajaksi tai ylläpitäjäksi.

Lepaan fiilis

Lepaalla on pitkät perinteet ja pitkä historia. Satu Ketola sanoo, että ottaa hiukan aikaa imeä se itseensä. Vähitellen tajuaa historian tunnun ympärillään. Se luo Lepaan fiiliksen. Samalla se on rentoutta ja tiettyä vapautta.

Lepaa on kehittämässä opetustaan entistä enemmän yksilöllisyyden suuntaa. Jokaisella on oma yksilöllinen opetusohjelmansa, luokassa tunneilla istumista ja kuuntelemista on vähän, opettaja muuttuu ohjaajaksi.

Saunamajurin kesän suurhaaste

Oppilaskunnassa Satu Ketola on mm. saunamajurina. Oppilaskunnalla on lähes yhtä pitkät perinteet kuin Lepaan opetuksella. Oppilaskunta on ostanut saunapaljun ja laajentanut saunan terassia, se on tärkeä paikka opiskelijoille. Odottamassa on kuntosalin uusimistöitä.

- Ensi kesän Lepaa 10 tapahtuma on suuri haaste. Viime vuonna olin tapahtuman oppilaskunnan osuuden sihteerinä ja nyt puheenjohtajana. Se on tärkeä kokemus. Päivillä saa arvokkaita kontakteja, oppii esiintymis- ja vuorovaikutustaitoja sekä erilaisten ihmisten tarpeiden kanssa joustavuutta ja diplomaattisuutta.

Mikä houkuttaa maisemasuunnittelijaksi tai viheralalle? Satu Ketola uskoo että lama ei iske alalle. Työt ja työpaikat ovat melko varmoja. Sitä paitsi koulutus antaa monenlaisia valmiuksia erilaisten muidenkin töiden tekijäksi.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi