Mehiläispesässä on pakkasellakin lämmin

Mehiläispesästä voi talvella kuulua niin hiljainen surina, että sitä hädin tuskin kuulee. Tämä on hyvä merkki. Talvensa hereillä viettävät hyönteiset viettävät talvensa talvipallossa, jossa on kovallakin pakkasella reilut parikymmentä lämpöastetta.

luonto
Mehiläisfarmari Kari Valonen on suojannut pelleillä pesänsä, jotta linnut eivät käy nokkimassa niihin reikiä.
Mehiläisfarmari Kari Valonen on suojannut pelleillä pesänsä, jotta linnut eivät käy nokkimassa niihin reikiä.YLE / Lahti

Hollolalaisen mehiläistarhurin Kari Valosen farmilla kaikki kymmenen pesää ovat kauttaaltaan lumen peitossa. Lumi toimiikin hyvänä eristeenä. Pesän sisällä olevassa talvipallossa on jatkuvasti 20-25 astetta lämmintä. Mehiläiset tuottavat lämmön värisyttelemällä siipilihaksiaan - tästä tulee pieni, hiljainen hurina.

- Luulen, että mehiläiset voivat hyvin. Jos pesät ovat vahvoja, mehiläiset terveitä ja ruokaa riittää, niin eivät ne pakkasen vuoksi kuole, sanoo Valonen.

Pakkasta on ollut jo 80 vuorokautta, mutta tämä ei mehiläisyhdyskuntaa nujerra. Valosen mukaan saattaa olla, että heikoimpia pesiä kuolee hieman tavallista enemmän, mutta asialle ei voi tehdä mitään. Tilanteen näkee kevään tullen huhtikuussa.

Tikat ja talitiaiset häiritsevät mehiläispesän talvehtimista

Valosen pesät saivat aiemmin talvella ympärilleen suojapellit, sillä tikat ja talitiaiset yrittivät ahkerasti koputella pesiin reikiä.

- Sitten kun mehiläiset tulivat katsomaan, että kukas täällä koputtaa, linnut söivät ne. Jos häirintää on talven läpi, mehiläiset voivat kuolla siihen. Eikä lämpöeristekään ei toimi, jos siellä on reikiä.

Kun kevään tullen lämpötila nousee ulkona noin 10 asteen tienoille, mehiläiset suuntaavat puhdistuslennoille. Ne eivät nimittäin talven aikana ulosta lainkaan vaan kaikki kuona-aineet kertyvät niiden pieneen suolistoon.

- Kun on kova pakkastalvi ja ne joutuvat tuottamaan enemmän lämpöä, voi kevään tullen olla kova vessahätä. Toivottavasti lämpimät ilmat koittavat jo maaliskuussa, naureskelee Kari Valonen.

Lähteet: YLE Lahti / Vihtori Koskinen