Superruoka täyttää yhä useamman lautasen

Superruoka on uusi trendi, mutta sen ainekset ovat tuttuja vuosisatojen takaa. Suosituimmat ainekset tuodaan Suomeen kaukaa. Toisaalta kotimaastakin löytyy syötävää, joka täyttää supersyöjän vaatimukset.

Mustikkaa kannattaa etsiä kosteikoista. Kuva: YLE / Antti Eintola

Superfood eli superruoka on ruokatrendi, joka pohjaa ikivanhaan ruoka-aineiden käyttöön. Sen sisältämät ruoka-aineet ovat jo luonnostaan puhtaita ja terveellisiä ja sisältävät runsaasti vitamiineja ja mineraaleja. Tarkoituksena on minimoida turhat lisäaineet ja kalorit ja korvata ne ravintorikkaammilla aineksilla.

- Monia kotimaisia marjoja ja ruokiakin voidaan nimittää superfoodiksi, sanoo kokkolalainen luontaistuotealan yrittäjä Kalle Huistinoja.

- Metsiin jää turhan paljon hyviä raaka-aineita, joita kannattaisi hyödyntää ympäri vuoden sekä tuoreina että pakasteina. Suomalaisista marjoista tehdään nykyään myös paljon rouheita ja jauheita.

Suosikit tulevat kaukaa

Kolme päätuotetta, joista superruuan yhteydessä puhutaan, ovat raakakaakaotuotteet, macajuuri ja gojimarjat.

Tiibetistä tuotavia gojimarjoja pidetään yksinä maailman ravintorikkaimmista marjoista. Perun Andeilla kasvava macajuuri päätyy jauheena superruuan ystävän ruokavalioon mineraalipitoisuutensa vuoksi. Raakakaakaon terveysvaikutukset taas on tunnettu jo pidempään, mikä näkyy tumman suklaan suosion kasvuna, listaa Huistinoja.

Luomun suosiminen on osa supersyömistä - luomuhunajalla voi osin korvata valkoista sokeria. Sokerin ja valkoisen vehnäjauhon liiallisen käytön karsiminen onkin yksi tavoite superfoodin yleistymisen taustalla.

Osana normaalia ruokavalioa

Innokkaimmat elävät pelkillä superruoka-aineksilla, mutta ne toimivat myös normaalin ruokavalion osina.

- Itse söin lounaaksi mysliä auringonkukansiemenillä, gojimarjoilla ja macajauheella. Vain mielikuvitus on rajana, sanoo Kalle Huistinoja.

Keskustelua vaadittavasta päiväannoksesta käydään viljalti, mutta Huistinoja pitää tuotteita turvallisina. Hän suosittelee silti tutustumista superruokaan pienin askelin.

Superfoodin taustalla on myös ekologinen ajattelu - vaikka esimerkiksi marjojen rahtaaminen toisesta maanosasta ei järin ympäristöystävällistä olekaan, myöntää Huistinoja.