1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. savupiiput

Vanhoissa piipuissa muhii tulipaloriski

Kunnostamattomissa savupiipuissa muhii tulipalovaara. Savupiipuista ja tulihormeista ei huolehdita ja ne jäävät Pohjois-Suomessa liian usein kunnostamatta.

savupiiput
Raimo Halonen muuraa.
YLE / Reijo Lähteenmäki

Etelä-Suomessa tilanne on havaittu ja korjauksia tehdään runsaasti. Myös Ruotsissa tulipalon uhka on tiedostettu ja nuohoojat kieltävät viallisten savupiippujen käytön siihen saakka kunnes tulihormit on korjattu.

Limingassa leivinuunia muuraavat oululaismuurarit Kai Mylly ja Raimo Halonen ovat syystäkin huolissaan tulihormien ja savupiippujen kunnosta. Huonokuntoisia savupiippuja on liian paljon. Varsinainen palopommi on muhimassa vanhojen talojen piipuissa. Kai Mylly ihmettelee mikä asiassa oikein jurraa.

- Katsotaanko meillä vähän sormien välistä eikä välitetä hormien kunnosta. Vanhojen talojen piippujen kunto on tärkeä kun puuta poltetaan entiostä enemmän. Melkein kaikki piiput falskaavat poskikanavista. Itse olen asiasta maininnut saneerauskohteissa ja pikku hiljaa töitä sieltäkin puolelta on tullut, Mylly sanoo.

Muurarit vähissä ja nuori kaarti puuttuu

Jos piippujen saneeraus ja leivinuunin teko vanhemilta ammattimiehilta onnistuu tänään niin miten käy jatkossa. Vaikeampiin muuraustöihin oppia ei saa kuin vanhemman mestarin kanssa. Ammattikoulun kirvesmiespuolella ei leivinuunin muurausta opi, Raimo Halonen sanoo.

- Siinä voisi valtio tulla ainakin pikkuisen vastaan. Nythän työn opettaja on maksumiehenä ottaessaan nuoren mukaan oppimaan. Opettaja seuraa työn ohessa eikä itse osallistu työhön eli se tuottava työ jää opiskelijalle. Ja sehän on vähän hitaanlaista, Halonen tuumii.

Tarinoinnin lomassa iso leivinuuni nousee ripeästi. Kahdelta ammattimieheltä työ luonnistuu. Lamasta huolimatta töitä on riittänyt. Syksystä jouluun kiireen kanssa.

- Kun töitä tehdään kiivaaseen tahtiin niin siinä tulee sellainen ongelma, että ei oikein pysty sairastamaan välillä. Tuuraajaa myydylle työlle on aika hankala löytää. Kiireisin aika on kesän lopulta jouluun. Omaan kotiinhan pitää päästä jouluksi, Halonen naurahtaa.

Lähteet: YLE Oulu / Reijo Lähteenmäki

Lue seuraavaksi