Yhdysvallat vaatii Nato-maita kasvattamaan sotilasmenojaan

Yhdysvaltain puolustusministeri Robert Gates sanoo Euroopan maiden matalien sotilasbudjettien haittaavan Nato-maiden yhteisiä turvallisuustavoitteita. Gatesin mukaan sotilashelikoptereiden ja rahtilentokoneiden puute haittaa Naton sotilasoperaatioita Afganistanissa.

Ulkomaat

Helikoptereiden ja rahtilentokoneiden lisäksi sotilasliitto tarvitsisi ilmatankkaukseen soveltuvia lentokoneita ja miehittämättömiä tiedustelulentokoneita.

Washingtonissa pidetyssä sotilasliitto Naton seminaarissa puolustusministeri Robert Gates syytti eurooppalaisia haluttomuudesta käyttää sotilaallista voimaa ja ottaa siihen liittyvät riskit.

- Euroopan demilitarisointi oli siunaus 1900-luvulla mutta 2000-luvulla siitä on tullut este todellisen turvallisuuden ja kestävän rauhan saavuttamiselle, Gates sanoi. Gatesin mielestä käsitys Euroopan heikkoudesta voi houkutella vihamieliset valtiot virhearviointeihin ja hyökkäävyyteen.

Gates sanoi, että Naton rahoituksen ja tarvikkeiden puutteet puolestaan vaikeuttivat yhteisiä sotilasoperaatioita Afganistanissa ja muualla.

Gates sanoi, että vain viisi Naton 28 jäsenmaasta saavutti puolustusmenotavoitteen, joka on vähintään 2 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Vuonna 1949 Neuvostoliiton vaikutusvallan patoamiseksi luodussa Natossa luonnostellaan uutta strategista visiota.

Lähteet: AFP, AP, Reuters