Casanovan muistelmat digitoidaan internetiin

Ranska on ostanut saksalaiselta kustantamolta maailmanhistorian kuuluisimman naistenmiehen Giacomo Casanovan alkuperäiset muistelmat. Käsikirjoitusta on säilytetty toisesta maailmansodasta saakka pankkiholvissa Wiesbadenissa. Käsikirjoitus pannaan ensi vuonna esille Ranskan kansalliskirjastoon Pariisiin, ja digitoituina se julkaistaan myös internetissä.

kulttuuri

Käsikirjoituksen hintaa ei ole kerrottu, mutta asiantuntijat arvelevat sen ylittäneen 3,6 miljoonaa euroa. Siten kyseessä olisi maailman kaikkien aikojen kallein käsikirjoitusostos. Rahat saatiin nimettömältä lahjoittajalta.

Vuonna 1725 Venetsiassa syntynyt Casanova - seikkailija, vakoilija ja naissankari - kirjoitti muistelmansa ranskaksi böömiläisessa linnassa Ranskan vallankumouksen aikaan. 3 700 -sivuiset muistelmat ulottuvat hänen kuolinvuoteensa 1798.

Casanovan veljenpoika möi käsikirjoituksen leipzigilaiselle Brockhausin kustantamoperheelle vuonna 1820. Brockhaus julkaisi ensimmäisen version saksaksi käännettynä vuonna 1822. Tuolloin Casanovan rakkauselämästä oli kuitenkin siivottu yksityiskohdat, joita kustantaja piti aikalaisilleen liian shokeeraavina.

Polkupyörällä turvaan natseilta ja pommituksilta

Muistelmakirja oli saksaksi niin suosittu, että markkinoilla ilmestyi pikapikaa ranskankielinen piraattiversio. Niinpä Brockhausin perhe pyysi Saksassa työskennellyttä ranskalaista opettajaa työstämään tekstistä ranskalaisen version. Kustantajasuvun nykyisen päämiehen Hubertus Brockhausin mukaan mies väärensi Casanovan poliittisia kannanottoja ja laimenteli muutoinkin hänen mielipiteitään.

Kun muistelmista ilmestyi lisää laittomia versioita, kustantajaperhe päätti panna alkuperäiset paperit piiloon pankkiholviin. Se osoittautui viisaaksi päätökseksi, sillä vuonna 1943 natsit sulkivat Brockhausin kustantamon.

- Kun meillä ei Leipzigissa toisen maailmansodan aikana ollut enää autoja, isoisäni vei käsikirjoituksen pankkiin turvaan polkupyöräillä. Hän polki halki kaupungin, ja tavaratelineellä istunut sihteeri puristi käsikirjoitusta kainalossaan, kertoo Hubertus Brockhaus saksalaisessa Die Welt -lehdessä.

Leipzigista paperit päätyivät Yhdysvaltain armeijan kuorma-autossa sodan loppuvaiheissa läntiseen Saksaan, jonne Brockhausin perhe oli jo lähtenyt. Käsikirjoituksesta ilmestyi vuosien varrella jopa satoja sensuroituja versoita, mutta kokonaisuudessaan elämäkerta julkaistiin vasta vuonna 1960. Käsikirjoitus puolestaan oli tuolloin jälleen pankkiholvissa.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Anniina Wallius