Evira ja tarhaajajärjestö lupaavat tarkastuksia

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira aikoo tarkastuttaa turkistarhat, joilla aktivistit ovat kuvanneet eläinten huonoa kohtelua. Myös turkistarhaajajärjestö aikoo selvittää TV1:n A-studiossa esitettyjen tarhojen epäkohdat.

turkistarhaus
Eläinaktivistien kuvaa

Eviran mukaan tiloilla on kuvamateriaalin perusteella syyllistytty törkeisiin laiminlyönteihin.

Myös Pohjois-Suomen turkiseläinkasvattajain liiton PSTK:n puheenjohtaja Markku Kestilä lupaa pikaisia selvityksiä keskiviikkoisen ohjelman vuoksi.

Kestilän mukaan tarhaajille on selkeät ohjeet sairastuneiden tai muuten vioittuneiden eläinten kohtelusta.

Suurin osa maamme turkistarhoista sijaitsee PSTK:n alueella. TV yhden A-studiossa illalla esitetyt kuvat suomalaisilta turkistarhoilta ovat osoittaneet vakavia puutteita eläinten hyvinvoinnissa. Aktivistit kuvasivat viime vuoden jälkipuoliskolla kolmessakymmenessä turkistarhassa.

Tarhauskielto.fi -sivusto väittää videoita kuvatun ympäri pohjalaismaakuntia muun muassa Pietarsaaressa, Närpiössä, Kalajoella, Kauhavalla, Kaustisella,Toholammilla ja Pedersöressä.

PSTK:n puheenjohtaja Markku Kestilä ei menisi sanomaan varmaksi kuvien alkuperää.

- Ei vielä voi tietää tiloja ja ovatko kuvat edes Suomesta, Markku Kestilä sanoo.

Kestilä muistuttaa myös siitä, että esimerkiksi Norjassa vastaavan tapauksen tutkimuksissa huomattiin, että kuvia oli manipuloitu. Käytännössä kuvat eivät olleet väitetyiltä tarhoilta.

Näin ei saisi olla

PSTK:n puheenjohtaja Markku Kestilä sanoo itsekin katselleensa kuvia jäkyttyneenä.

- Eihän turkistiloilla tällaista saa olla. Meillä elinkeinona on tavoite, että jos ja kun sairastapauksia tulee, ne eläimet lopetetaan välittömästi. Tämä on meidän liiton linja ja toivottavasti kaikkien tuottajienkin linja.

Markku Kestilä ei usko, että osa tapauksista on sertifioiduilta tiloilta, kuten väitetään. Kestilä sanoo, että kun kuvatut tilat selviävät, on järjestö niihin yhteydessä.

- Näihin pitää tavalla tai toisella meidän jäjestönä tai viranomaisten puuttua.

Hän korostaa myös sitä, että sertifiointijärjestelmään on rakenteilla uusi malli. Mukaan on tarkoitus ottaa ulkopuolinen auditoija ja näin parantaa kuluttajien luottamusta sertifiointia kohtaan.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa