1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aikamatkat

Keskustele: Ilmajoella tehdään tänään aikamatka 1920 -luvulle

Ilmajoella opiskelijat ovat toteuttaneet kulttuurisen aikamatkan 1920-luvulle. Opiskelijat ja henkilökunta pukeutuvat charleston ja can can -henkisesti. Paikalle on myös somistettu tila 20-luvun tyyliin.

Tuntemattomia näyttelijöitä elokuvasta Koskenlaskijan morsian (1923) Kuva: Kansallinen audiovisuaalinen arkisto

Koulutuskeskus Sedussa, Ilmajoen Pappilantien opetuspisteessä pääsee keskiviikkona aikakoneen kyytiin. Aikamatka vie kiehtovalle 20-luvulle.

- 20-luku on monipuolinen aikakausi. Se on murroskausi, jossa uusi ja vanha kohtaavat. Meillä onkin tuotu esille vanhaa klassista elämää ja uutta modernia elämää, kulttuuriaineiden opettaja Paula Vannesluoma kuvailee.

Aikakauden erityispiirteisiin on tutustuttu mm. vaatetuksen, arkkitehtuurin ja muotoilun kautta.

- Maalarit ovat toteuttaneet 20-luvun tapetteja ja mainostauluja. Restauroijat ovat kunnostaneet huonekaluja, vaatetuspuolen opiskelijat ovat tehneet vaatteita ja sisustusrakentajat ovat rakentaneet 20-luvun interiöörejä, Paula Vannesluoma luettelee.

Sekä henkilökunta että opiskelijat ovat myös pukeutuneet ja laittautuneet 20-luvun tyyliin.

- Naiset ovat poikatyttöjä lyhyine hiuksineen, naisellista heissä on kuitenkin vahvat meikit ja höyhenet. Miehillä on puvut päällä ja heillä on hatut päässä ja rusetit kaulassa.

1920-luvun arki oli kaukana glamourista

Ilmajoella 1920-luvusta esittäytyy loistokkaampi puoli, vaikka aikakauden arki ei hohdokasta ollutkaan.

- Se mielikuva, mikä meillä on 20-luvusta ja mikä meillä täällä näkyy, on se iloinen 20-luku, jossa pidetään hauskaa ja tanssitaan. Mutta kyllähän se todellisuus suurimmalle osalle kansaa oli jotain aivan muuta, Vannesluoma toteaa. Hänen mukaansa aikakausi kokonaisuudessaan oli ennemminkin melko ankeaa ja raadollista, kovan työn tekemistä.

Tapahtuma tarjoaa elämyksellisen ja kokonaisvaltaisen tilaisuuden sukeltaa 20-luvun tunnelmaan ja tutustua samalla siihen, miten Sedun kulttuurialalla opiskellaan.

Minne sinä matkustaisit?

Jos aikamatkailu olisi mahdollista, lähtisitkö aikamatkalle? Matkustaisitko tulevaisuuteen vai menneisyyteen? Mihin ajankohtaan toivoisit aikakoneen pysähtyvän. Kommentoi netissä tai osallistu keskusteluun puhelimitse numeroon 06-2118 421.