1. yle.fi
  2. Uutiset

Rock'n roll on täällä taas

The Baseballs-yhtye on tuonut 1950-luvun musiikin ja elämäntavan ihmisten tietoon. Aidot rokkarit pitävät saksalaisyhtyettä epäaitona tuotteena.

kulttuuri
Tatu Kouvo
YLE

1950-luku ja rock and roll -kulttuuri tekevät Suomessa kolmatta tulemistaan. Yhdysvalloista 1950-luvulla lähtenyt nuorisokulttuuri rantautui Suomeen rynnäköllä 1970-luvun lopulla. Oikeat rokkarit pitävät saksalaisyhtyettä teennäisenä.

- Ei se ole aitoa meininkiä. 1970-luvulla rock and roll oli nuorten juttu, nyt tämä tuleminen näyttää osuvan lähinnä keski-ikäisiin naisiin. Bändillä ei ole 1950-luvun kanssa muuta tekemistä kuin että poikien vanhemmat ovat sillä vuosikymmenellä syntyneitä, lataa Tatu Kouvo.

Kouvo ja hänen kaverinsa rassaavat 1950-luvun jenkkiautojaan vuonna 2010 Lemillä. Kouvon mukaan 1950-luku on jäänyt omasta nuoruudesta elämäntavaksi ja näkyy mm. pukeutumisessa.

- Itsellä se on varmaan ollut sellaista kapinaa yleistä massaa kohtaan. 1950-luvun nuorisokulttuurin ihannointi on varmaan jäänyt itselle päälle. Ja sitten tulivat nämä autot mukaan, pohtii Kouvo.

Voi johdattaa juurille

1970-luvulla rock'n rollin löytänyt Jam Rock Bandin laulaja Jouko Nykter ei ole sen enempää innostunut The Baseballsista.

- En koe sitä kovin aitona, se on sellainen kaupallinen juttu. Enkä hirveästi itse siitä tykkää, sanoo Nykter.

Nykter uskoo kuitenkin, että The Baseballs voi johdattaa monet 1950-luvun musiikin jäljille.

- Sitten ehkä lähdetään hakemaan niitä juuria.

Kaikki alkoi American Graffitista

Nykter löysi rock'n rollin juuret 1970-luvulla. Nykter bändikavereineen bongasi rock'n rollin American Graffiti -elokuvasta 1977. Sen jälkeen he alkoivat treenata 1950-luvun biisejä, leikkasivat tukkansa lyhyeksi ja viimeistelivät sen rasvalla.

- Siitä se lähti. Alettiin sitten lähetellä kasetteja ohjelmatoimistoihin, muistelee Nykter.

Jam Rock Band haki musiikillisia vaikutteita 1950-luvulta. Nykter tilasi Englannista vanhoja 1950-1960-luvun singlejä.

- Sha Na Na oli yksi innoittaja. Keksimme niitä biisejä, mitä hekin olivat kaivaneet, sanoo Jamrock Bandin laulaja.

Jamrock Bandin huippuvuosi oli 1979. Keikkoja riitti ja Jam Rock Band esiintyi esimerkiksi suositun Matchboxin lämppärinä.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi