Ouluun seilasi aiempaa vähemmän laivoja

Oulun satamassa kävi viime vuonna puolensataa laivaa vähemmän kuin vuosi sitten. Alusmäärän väheneminen näkyi myös sataman tuloksessa, joka pudotti sataman liikeylijäämää 200 000 eurolla. Nyt ylijäämä oli noin 1,8 miljoonaa euroa.

satamat
Oulun satama talvella.
YLE / Marko Siekkinen

Sataman tilinpäätöksen mukaan arvioidusta 3,6 miljoonan tonnin liikennemäärästä liikenne jäi viime vuonna 500 000 tonnia pienemmäksi. Satamassa kävi vuoden aikana yhteensä 478 alusta, kun luku vuotta aiemmin oli 530 laivaa.

Oulussa laivaliikenteen vähennys oli noin puolet valtakunnallisesta keskiarvosta. Oulun pelastuksena taantumassa oli polttopuun rahtaus, jota on tuotu voimalaitosten polttoaineeksi.

Kaikkiaan puuta tuotiin runkoina 128 000 tonnia, joka haketettiin satamassa ja kuljetettiin Stora Enson ja Kemiran voimaloihin. Hakkeen käyttöön jouduttiin turvautumaan, koska kesät 2007 ja 2008 olivat niin sateisia, että turvetta ei voitu riittävästi nostaa.

Satamajohtaja Kari Himasen mukaan polttopuun tuonti on harvinaista ja vastaavia määriä ei ole aikaisemmin eikä myöskään tänä vuonna tuotu.