Seikkailija Mikko Nikkinen löytää elämyksensä lähipiiristä

Seikkailijana tunnetuksi tullut Mikko Nikkinen keskittyy tällä hetkellä työhönsä mainoskuvaajana. Vapaa-aikana Nikkinen käy kaksi kertaa viikossa verkoilla ja retkeilee perheensä kanssa.

seikkailijat
mikko@storymakers.fi

Vuosikymmen sitten lappeenrantalainen Mikko Nikkinen polkupyöräili milloin missäkin ympäri Eurooppaa. Nikkinen polki pyörällään mm. Himalajan vuoristossa, Euroopan korkeimmalle vuorelle Mt. Blancille ja Islantiin Vatnajökull-jäätikölle, missä matka jatkui hiihtäen. Esimerkiksi Mt. Blancilta Nikkinen raportoi satelliittipuhelimella Etelä-Karjalan radioon.

- Siinä oli sellaista kokeilunhalua. Suomeen oli tuolloin vasta syntymässä ulkoilukulttuuri, jonka pioneeri oli Veikka Gustafsson. Se oli poikamaista halua kokeilla omia rajoja positiivisella tavalla, pohtii Nikkinen.

Ulkoilu- ja retkeilykulttuuri johti Nikkisen myös hänen nykyiseen ammattiinsa, mainoskuviin erikoistuneeksi valokuvaajaksi. Yrityksen hän perusti jo retkeilyvuosinaan.

- Lähtöasetelmassa oli koko ajan polte haluun kirjoittaa ja kuvata, sanoo Nikkinen.

Ohjemapalvelut tuli nähtyä

Alussa seikkailija tarjosi myös pienimuotoisesti ohjelmapalveluita. Nikkinen vei tuolloin lukuisia melontaryhmiä Laatokalle. Ura ohjelmatuottajana huipentui Suuri Seikkailu -tositv-ohjelmaan, jonka kilpailutehtäviä Nikkinen suunnitteli.

- Suuri Seikkailu oli niin iso tuon toimialan juttu. Yhtä isoa tuon toimialan juttua ei tähän maahan tule eikä ole tullutkaan.

Ohjelmapalveluiden tuotanto oli sen jälkeen nähty.

- Olin toisaalta varovainen yrittäjänä. Olisi pitänyt investoida ja perustaa paikkoja. En halunnut ottaa hirveän suurta riskiä itselleni tai perheelle, sanoo Nikkinen.

"Tiedän miltä melonnan pitää näyttää"

Tänä päivänä Nikkisen yrityksellä on Lappeenrannan Hyrymäessä teollisuuskiinteistö, jonne on rakennettu niin sanottu drive in -studio. Siellä on kuvattu veneitä, koneita ja laitteita.

Nikkisellä on asiakkainaan maakunnan teollisuusvalmistajia. Lisäksi hän on pari vuotta kuvannut Etelä-Karjalan matkailukuvat. Esimerkiksi Go Saimaa -sivuston matkailukuvat ovat Nikkisen ottamia. Parhaillaan Nikkinen neuvottelee globaaleilla markkinoilla olevan suomalaisen tuotevalmistajan mainos- ja tuotekuvista.

Valokuvaaja Mikko Nikkinen kuvaa paljon ulkoilu- ja retkeilykuvia. Seikkailutausta ei ole siinä työnä pahitteeksi.

- Voin ylläpitää oman toimintakunnon ulkona, tiedän mitä malleilla pitää olla päällä. Tiedän miltä melonnan pitää näyttää ja lisäksi tiedän oikeat suorituspaikat ja varusteet, luettelee Nikkinen.

Parin viikon päästä Nikkinen on lähdössä kuvausmatkalle Etelä-Afrikkaan. Kameran lisäksi matkalaukkuun pakataan kiväärit. Tarkoituksena on ottaa metsästyskuvia Etelä-Afrikkaan metsästysmatkoja järjestävälle yritykselle.

Elämyksiä kuhafileistä

Elämyksiä Nikkinen kuitenkin löytää nykyisin jo lähempää.

- Miun ei tarvitse mennä Himalajalle todetakseni, että luonto on hyvä asia. Käyn kaksi kertaa viikossa verkoilla Taipalsaarella. Yhtä hienoa on saada kuhafileitä kuin metsästää saalista Etelä-Afrikassa.

Nikkinen myös nauttii sienestämisestä ja marjastamisesta pienten poikiensa ja puolisonsa kanssa.

- Olen tosi tyytyväinen, kun saan viettää vapaa-aikani Taipalsaarella perheen parissa. Voi kuulostaa historiaani rinnastettuna tosi tylsältä.

Nikkisen mieleen on jäänyt paukkupakkasilla Urho-Eemelin kanssa tehty moottorikelkkaretki lähisaareen.

- Hain kesken päivän Urho-Eemelin hoidosta. Pistettiin lämpoisesti päälle, ajettiin moottorikelkalla lähisaaren rantaan ja paistettiin makkaraa. Kuvattiin siinä tosin samalla Retki-lehden kansikuva, naurahtaa Nikkinen.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala/ Johanna Luukko