Streptokokkiepidemiaa taltutetaan Tampereella

Tampere aikoo katkaista päiväkotilasten angiinaepidemian yhtäaikaisella antibioottihoidolla. Iidesrannan päiväkodin ja Pöllöntaipaleen esiopetuksen epidemian syyksi on todettu streptokokki A -bakteeri.

Kokit (bakteerit)
Kaksi lasta pesee käsiään päiväkodissa.
Mika Kanerva / Yle

Lääkekuurin saavat myös henkilökunta sekä positiivisen bakteerinäytteen antaneiden lasten kotiväki. Streptokokki A voi aiheuttaa myös ihotulehduksia ja tulirokkoa.

Iidesrannan päiväkodin ja Pöllöntaipaleen esiopetuksen lapsilla on ollut viime syksystä lähtien useita angiinoita ja ihotulehduksia, joiden aiheuttajaksi on todettu A-ryhmän streptokokkibakteeri. Bakteerin kantajia on löytynyt toistakymmentä.

- Streptokokkibakteeri on suhteellisen yleinen bakteeri, mutta harvemmin se leviää epidemiaksi saakka, toteaa infektiolääkäri Tapio Jussila Hatanpään kantasairaalasta.

A-ryhmän streptokokkibakteeri tarttuu helposti kosketustartuntana käsien välityksellä sekä pisaratartuntana aivastamisen ja yskimisen yhteydessä. Tartunnan saaneista osa kehittää oireisen tulehduksen 1-3 vuorokauden kuluttua tartunnasta.

Tavallisimpia tulehduksia ovat nielutulehdus, märkärupi, peräaukon seudun ihottuma, muut erilaiset ihotulehdukset ja tulirokko.

Lähteet: YLE Tampere