Anarkistijänis juhlistaa Rovaniemen Teatteria

Arto Paasilinnan menestysromaanista Jäniksen vuosi on tehty teatteriversio, joka juhlistaa Rovaniemen Teatterin kuutta vuosikymmentä. Elämäänsä etsivän toimittaja Vatasen seurana on anarkistinen jänis.

kulttuuri
Vesa-Matti Komonen näyttelee Vatasen pääosan
Vesa-Matti Komonen näyttelee Vatasen pääosan.Timo Lindholm

Arto Paasilinnan romaani on käännetty ainakin 20 kielelle. Siitä on tehty kaksi elokuvaversiota, toinen Suomessa, toinen Ranskassa. Paasilinnan kirjan lukeneet ja Risto Jarvan elokuvan nähneet voivat kuitenkin pidellä tuoleistaan.

Turvallisen tuntuinen tarina on muuttunut elämäänsä kyllästyneen toimittajan ja anarkistisen jäniksen hurjaksi matkaksi vapauteen. Kristian Smeds ja Samuli Reunanen ovat muokanneet romaanista näytelmän, jota teatteri nimittää uudeksi jäniksen vuodeksi.

- Tässä on siirrytty teatterin keinoihin, teatterin leikkiin. Teatterin keinoin yritetään saavuttaa sama Paasilinnan tarina, sanoo Rovaniemen Teatterin johtaja Tytti Oittinen.

Snedsin näytelmätulkinta nähtiin ensimmäisen kerran Tallinnan Von Krahl -teatterissa vuonna 2005.

Rovaniemellä näytelmän ohjaa Samuli Reunanen, joka aloitti teatteriuransa oikeustieteen opiskelijana Rovaniemen ylioppilasteatterissa. Teatteri ja teatterikoulu imaisivat oikeustieteilijän, koska 'teatterissa tienaa enemmän'. Huumorimiehiä siis.

Nyt Reunanen on palannut Rovaniemelle.

Pääosaa, toimittaja Vatasta, esittää Vesa-Matti Komonen. Komosen mukaan näytelmä kuvaa suomalaista miestä, tällä kertaa toimittajaa.

- Jossakin vaiheessa Vatanen huomaa, ettei elämä ole vastannut niitä odotuksia, joita hän on sille asettanut. Hän tekee totaalisen irtioton jäniksen kanssa yhteiskunnan ulkopuolelle ja etsii uutta alkua elämälleen, Komonen sanoo.

Paasilinnan tarina on yleisinhimillinen.

- Lappiin se liittyy ainakin sillä tavalla, että ihmiset lähtevät etsimään itseään usein juuri Lapista.

Lähteet: YLE Lappi