Perinteiset peliohjaimet pian historiaa?

Perinteisten peliohjaimien valtakausi voi olla pian päättymässä. Suurimmat pelikonsolien valmistajat ovat kehittäneet uusia kameraan ja liikkeeseen perustuvia peliohjaimia, joiden uskotaan haastavan nappuloilla ja sauvoilla toimivat laitteet.

viihde
Sonyn Playstation 3 -pelikonsolin ohjain kädessä.
Everett Kennedy Brown / EPA

Pelikonsolivalmistajat Microsoft ja Sony ovat tahoillaan kehittäneet uusia peliohjaimia, joissa konsoleihin on liitetty kamera. Sonyn vielä nimettömässä uutuudessa peliä ohjataan taikasauvan näköisellä laitteella. Microsoftin Project Natal -nimisessä ohjausjärjestelmässä käytetään puolestaan liiketunnistinta, jonka avulla esimerkiksi tappelupeleissä pelaaja voi käyttää pelkästään omia nyrkkejään.

Nintendo on jo aiemmin vienyt peliohjaimien kehitystä eteenpäin suositun Wiinsä myötä. Yhtiön uudessa ohjausjärjestelmässä pelaajan sormenpäihin kiinnitetään erilliset laitteet, jotka tunnistavat kehon liikkeitä.

Uutta teknologiaa kehittelevät uskovat, että uudenlaiset peliohjaimet lisäävät pelaajan ja pelien välistä vuorovaikutusta. Esimerkiksi jos zombie-peliä pelaava vaikuttaa kyllästyneeltä, peli voi tämän hoksatessaan herättää henkiin lisää eläviä kuolleita.

Kaikki pelialan asiantuntijat eivät kuitenkaan usko, että uudet peliohjaimet syrjäyttävät täysin perinteiset nappulaohjaimet. Asiantuntijat arvelevat, että pelaajat kaipaavat erilaisia ohjaimia erilaisiin pelikokemuksiin.

Microsoftin, Sonyn ja Nintendon uskotaan tuovan uusia peliohjaimiaan markkinoille jo tämän vuoden aikana.

Lähteet: AP, YLE Uutiset