1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koulukoti

Koulun lähinaapuriin suunniteltu kivimurskaamo kuumentaa tunteita Mikkelissä

Kahden murskaamon perustamisaikeet kuohuttavat Mikkelissä. Murskaamoja suunnitellaan Mikkelin Tuskuun alueelle, jonka välittömässä läheisyydessä on koulu, järven ranta, liito-oravan elinalue ja kivikautinen kalliomaalaus.

Koulukoti
Koivikon koulukodin johtaja Jukka Kankaanniemi esittelee aluetta, jolle murskaamoa suunnitellaan.
YLE / Riina Ahonen

Mikkelin Vuolingolle Koivikon koulukodin läheisyyteen suunniteltu murskaamo ulottuisi läheisen Kaislajärven rannalle saakka. Koivikon koulukodin asuin- ja opetustilat ovat murskaamoalueen välittömässä läheisyydessä. Koulukodin väki ja muut alueen asukkaat ovat keränneet yli 200 nimeä murskaamoa vastustavaan adressiin.

- Murskaamon perustaminen tarkoittaisi, että meidän lähinaapurista, erittäin läheltä kuuluu melua ja murskaamosta syntyy pöly- ja muita ympäristöhaittoja. Nykyistä rauhaa ei enää ole, jos murskaustoiminta tässä aloitetaan, sanoo Koivikon koulukodin johtaja Janne Kankaanniemi.

Toinenkin murskaamo suunnitteilla saman järven rannalle

Kaislajärven rannalle on suunniteltu toistakin yhtä kiisteltyä murskaamoaluetta. Siellä elää liito-orava, ja parin sadan metrin päässä murskaamon sydämestä on kivikautinen kalliomaalaus. Museovirasto ja ympäristökeskus vastustavat molempia murskaamo-suunnitelmia. Asiaa Mikkelin tekniselle lautakunnalle valmistelleet virkamiehetkin päätyivät esittämään, ettei lupia murskaamoille myönnetä.

Tekninen lautakunta teki kuitenkin harvinaisen päätöksen, ja puoltaa hankkeita esityksen ja lausuntojen vastaisesti. Pekka Kakriainen teknisestä lautakunnasta sanoo päätöksentekoprosessin olevan poikkeuksellinen, mutta Kakriainen seisoo päätöksen takana.

- En halua aliarvioida kenenkään lausuntoja, mutta kyllä minä lähden siitä, että maanomistajallakin on oikeuksia. Veronmaksajienkin hyöty on, että kiviainesta saadaan halvemmalla.

Valitus hallinto-oikeuteen on jo matkalla

Kiistassa tulkitaan nyt lakipykäliä. Teknisen lautakunnan ja murskaamoyrittäjien mukaan esimerkiksi lähiasutukseen on murskaamosta matkaa lain vaatimat pari-kolmesataa metriä. Muiden osapuolten mielestä mitatut välimatkat eivät ole niin tärkeitä kuin murskaamojen perustamisesta todellisuudessa aiheutuvat seuraukset.

-Meillä on erimielisyyksiä esimerkiksi siitä, miten tukeva suojavyöhyke murskaamon ja koulukodin väliin jää, kertoo Kankaanniemi. - Me koulukodissa olemme jo valittaneet päätöksestä alueen asukkaiden kanssa Kuopion hallinto-oikeuteen.

Lähteet: YLE Etelä-Savo / Riina Ahonen

Lue seuraavaksi