Liisa Ihmemaassa -elokuvan esittämisestä neuvotellaan myös Suomessa

Tim Burtonin ohjaaman Liisa Ihmemaassa -elokuvan elokuvateatterilevityksestä neuvotellaan myös Suomessa. Monissa Euroopan maissa elokuvateatterit boikotoivat leffaa sen aikaistetun DVD-julkaisun takia

viihde
Walt Disney Studios Motion Pictures

Tuotantoyhtiö Disney ja levittäjäyhtiö Finnkino ovat keskustelleet Liisa Ihmemaassa -elokuvan DVD-version julkaisuaikataulusta. Päätös elokuvan esittämisestä elokuvateattereissa tehtäneen lähipäivien aikana. Liisa Ihmemaassa -elokuvan ensi-illan on määrä olla Suomessa 12. maaliskuuta.

Useassa Euroopan maassa elokuvateatteriketjut ovat laittaneet Liisa Ihmeemaassa -elokuvan boikottiin, sillä Disney on aikaistanut sen DVD-julkaisua. Yleensä levittäjien ja elokuvateattereiden sopima väli elokuvan ensi-illan ja DVD-julkaisun välillä on neljä kuukautta. Liisa Ihmemaassa -elokuvan kohdalla tallenne tulee myyntiin joissakin maissa jo kolme kuukautta ensi-illan jälkeen.

Britannian suurin elokuvateatteriketju Odeon ei esitä elokuvaa Britanniassa, Irlannissa ja Italiassa aikaistetun DVD-julkaisun takia. Boikottiin on liittynyt myös neljä hollantilaista ketjua. Teatteriketjujen mukaan elokuvaa boikotoidaan, jottei käytännöstä tulisi pysyvää. Ketjut muun muassa pelkäävät, että ihmiset odottavat halvempaa DVD:tä ja teatterit eivät saa vastinetta 3D-tekniikkaan laittamille rahoilleen.

Disney on aiemminkin ollut kiistassa teatteriketjujen kanssa samankaltaisessa tapauksessa. Viime vuonna yhtiö halusi tuoda Up - kohti korkeuksia -animaation sekä Saiturin joulu -elokuvan DVD:t aikaisemmin myyntiin, mutta tuolloin elokuvateattereiden uhkaus jättää ne pois ohjelmistosta sai Disneyn pysymään normaalissa julkaisuaikataulussa.

Lähteet: YLE Uutiset