Oikeus: Rabbin tekemä ympärileikkaus oli pahoinpitely

Poikavauvalleen ympärileikkauksen teettäneet vanhemmat ovat saaneet tuomion yllytyksestä pahoinpitelyyn. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kummankin vanhemman 40 päiväsakkoon. Leikkauksen suoritti englantilainen rabbi, joka ei ole laillistettu lääkäri Suomessa.

Kotimaa

Oikeus katsoi pahoinpitelyn tunnusmerkkien täyttyvän, koska toimenpiteessä ei käytetty kivunlievitystä.

Vanhemmat velvoitettiin myös maksamaan pojalle kivusta ja särystä 1500 euron korvaus.

Syyttäjä vaati vanhemmille rangaistusta törkeästä pahoinpitelystä tai yllytyksestä siihen. Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, että pahoinpitelyä ei ole pidettävä törkeänä.

Vanhempien menettelyä luonnehdittiin yllytykseksi, koska he eivät itse osallistuneet leikkauksen suorittamiseen vaan palkkasivat leikkauksen suorittaneen henkilön.

Rabbi leikkasi viikon ikäisen pojan juutalaisen seurakunnan tiloissa Helsingissä toissa keväänä. Poika joutui sairaalahoitoon leikkauksen seurauksena saamansa verenvuodon takia.

Oikeuden kuulemien todistajien mukaan komplikaatiot ovat hyvin epätodennäköinen seuraus lapselle suoritetusta leikkauksesta. Oikeuden mukaan leikkauksen suorittaneen henkilön tai vanhempien ei voida katsoa aiheuttaneen komplikaatioita tahallaan, eikä komplikaatioita ole otettava huomioon asian arvioinnissa.

Korkein oikeus linjasi toissa syksynä, että uskonnollisiin ja sosiaalisiin syihin perustuva ja lääketieteellisesti tehty ympärileikkaus ei ole rikos. KKO:n ennakkotapauksessa leikkauksen tekijä oli lääkäri ja muun muassa kivunlievityksestä huolehdittiin asianmukaisesti.

Lähteet: YLE Uutiset