Jumalniemen kaava tyssäsi kallioon

Jumalniemen asemakaavapäätös meni uusiksi, kun Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ELY teki kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Kaava oli jo päätetty Kotkan kaupunginvaltuustossa tammikuussa.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Kotkan Citymarket, Jumalniemi
Raine Martikainen / YLE

Ympäristöviranomaisten puuttuminen kaavapäätökseen asian tässä vaiheessa ei ole kovin tavallista

-Valitettavasti tällaisia asioita joudutaan silloin tällöin vain ratkomaan, toteaa ELY:n alueidenkäyttöpäällikkö Risto Suikki lyhyesti.

-Sekä kaupungin, että ELY:n edustajat korostivat kuitenkin, että neuvotteluja on käyty hyvässä hengessä.

Kaava tyssäsi kallioon

Kirjallisessa oikaisupyynnössään ELY katsoo, että maisemallinen kokonaisuus Korkeakosken haaran alueella tulisi tässä vaiheessa jättää kaavoituksen ulkopuolelle ja laatia rantaympäristö kallioineen omaksi kaavaksi. Alueelta on löydetty myös eteläntytönkorentoja, jotka tulisi siirtää parempaan elinympäristöön.

Jumalniemen kaava sisältää VT 7:n parantamisen ja valtatien eteläpuolelle rakennettavan liikekorttelin. Tielinjaukseen ELY ei puuttunut, sillä kaava on siltä osin tiesuunnitelman mukainen. Millainen osa kaavasta jää ulkopuolelle, selviää neuvotteluissa tämän vuoden aikana. Myös mahdollisten kaavamuutosten vaikutus rakennusoikeuksiin on vielä epäselvä.

- Rakennusoikeus voi muuttua, tai sitä voidaan pilkkoa, mutta lopputulosta ei tässä vaiheessa vielä tiedetä, sanoo Kotkan kaupunkisuunnittelupäällikkö Sakari Seppälä

Itärannan kaava myös ”paussilla”

Kotkan kaupunki on keskeyttänyt myös Itärannan kaavan etenemisen. Itärantaa puolustavat aktivistit ovat lähestyneet ELY:ä, joka on pyytänyt Kotkan kaupunkia tekemään pohjavesitutkimuksia alueelta. Taustalla on epäilys pohjaveden saastumisesta. Alueella on ollut Ahlströmin vanha kaatopaikka.

- Näytteet on otettu viime viikolla ja tulokset ovat käytettävissä maaliskuun puolivälissä, Kaatopaikka-alue on kuitenkin rajattu kaavassa niin, että sinne ei olla rakentamassa mitään, eikä sinne ole rakennusoikeuttakaan, kertoo Sakari Seppälä.

Itärannan pohjavesien tutkimustulokset julkistetaan maaliskuun puolivälissä. Sekä Jumalniemen, että Itärannan kaava-asiat ovat kaupungin valtuustossa maaliskuun lopulla.