Venäjä vastustaa uusia Iran-pakotteita

Venäjä ei aio tukea Iranille kaavailtuja uusia tiukkoja pakotteita. Venäjän ulkoministeriön turvallisuus- ja aseriisuntaosaston varajohtajan Oleg Rozhkovin mukaan Venäjä ei kannata sellaisia Iranin vastaisia pakotteita, jotka voisivat johtaa maan taloudelliseen tai poliittiseen eristymiseen.

Ulkomaat

- Mitä tekemistä iranilaispankkien boikotoinnilla tai öljyjllä ja kaasulla on ydinaseiden leviämisen estämisen kanssa?, Rozhkov kysyi. Ne liittyvät hänen mukaansa taloussaartoon ja johtaisivat Iranin ja sen hallinnon lamaantumiseen.

Iranilla on maailman toiseksi suurimmat öljyvarannot, mutta maa tarvitsee kipeästi ulkomaisia sijoituksia niiden hyödyntämiseksi.

Iran on uhmannut kansainvälistä yhteisöä jatkamalla uraanin rikastamista. Länsimaat epäilevät Iranin ydinohjelman tähtäävään ydinaseiden kehittelyyn. YK:n turvallisuusneuvosto kaavailee sen vuoksi uusia Iranin vastaisia pakotteita, jotta maa suostuisi yhteistyöhön Kansainvälisen Atomienergiajärjestön kanssa.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu kävi viime viikolla Moskovassa painostamassa Venäjää tukemaa tiukempia Iranin vastaisia pakotteita. Tällä viikolla Netanyahu vaatii Iranin energiasektorin asettamista välittömästi saartoon.

Lähteet: Reuters