Ilmajoella elettiin päivä 20-luvun hengessä

Iloisella 20-luvulla tanssittiin, meikattiin ja muotiin tulivat suoralinjaiset vaatteet, joita somistivat helmet ja höyhenet. Sisustus suosi art decoa ja funkkista.

art deco
Paula Vannesluoman mukaan 1920-luvun huonekaluja löytyy helposti.
Paula Vannesluoman mukaan 1920-luvun huonekaluja löytyy helposti.YLE Mari Latva-Karjanmaa

Ilmajoen Sedussa vietettiin aikakauden teemapäivää. Meikit, hiukset, höyhenet ja vaatteet mukailivat 20-lukua. Esillä oli paljon myös sen ajan julisteita, elokuvia, huonekaluja ja kieltolain mukainen salakapakka.

Polkkatukka muotiin

- 20-luku oli naisten vapautumisen aikaa. Tukat leikattiin lyhyiksi, oli polkkatukaa ja miesmäistä poikatukkaa ja sormilaineita. Kun naiset kokivat, että he ovat itsenäisiä, niin he alkoivat tehdä radikaaleja ratkaisuja, kertoo lehtori Minna Busch koulutuskeskus Sedusta.

- Meikit olivat tuolloin tummapohjaisia. Silmät meikkattiin tummiksi, poskipunat muotoiltiin pyöreiksi ja kulmakarvat ohuiksi viivoiksi, selventää Busch.

Kiristävät korsetit heitettiin pois

1920-luvulla naiset luopuivat vyötäröä kiristävistä korseteista ja pukeuvuivat vaatteisiin, joissa oli helppo liikkua ja tanssia vaikkapa charlestonia.

- Naisilla oli aika suoralinjaisia vaateita. Vyötärölinja tiputettiin lantion seudulle. Hameosissa käytettiin paljon laskokosia ja päässä pieniä hattuja, kertoo ajan muodista vaatealan opettaja Jaana Pannula koulutuskeskus Sedusta. - Pitkät hanskat, pienet käsilaukkut, pitkät helminauhat, erilaiset höyhenet ja sulat kuuluivat asusteisiin. - Hapsuja ja paljetteja näkyi myös paljon, hän lisää.

Huonekaluissa näkyi art deco ja funkkis

Aikakauden sisutustavaraa kuten huonekaluja löytyy suomalaiskodeista vielä yllättävän helposti.

- Kun vain aukaisee silmänsä, niin lähes joka paikasta voi löytää 1920-luvun huonekaluja, muistuttaa kultuuriaineiden opettaja Paula Vannesluoma Sedusta.

- Sisustamisessa käytiin läpi kolme eri suuntausta. Ensin tyyliteltiin uusklassismilla, sitten tuli koristeellinen art deco ja lopulta pelkistetty funkkis, summaa Vannesluoma.

Suomessa huonekaluissa käytettiin paljon koivua, joka usein petsattiin tummaksi. Myös loimukoivun eli viskoivun elävä pinta oli hyvin suosittua.

Lähteet: YLE Pohjanmaa / Anri Koski