WHO ei vielä muuta sikainfluenssaluokitusta

Maailman terveysjärjestö WHO katsoo, että tässä vaiheessa on liian aikaista muuttaa sikainfluenssan pandemialuokitusta. WHO kuitenkin toteaa, että sikainfluenssapandemia näyttää olevan vähemmän vakava kuin jotkin aiemmat pandemiat. Varmistettuja kuolemantapauksia on tähän mennessä runsaat 16 000.

Ulkomaat

WHO:n mukaan on ennenaikaista julistaa, että H1N1-pandemian huippu on ohitettu. Vaikka epidemia näyttää laantuneen Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa, taudin käyttäytymiseen liittyy kuitenkin vielä liian paljon epävarmuustekijöitä, asiaa pohtinut WHO:n komitea perustelee.

Toimittajille puhunut WHO:n influenssa-asiantuntija Keiji Fukuda huomauttaa, että päähuolenaiheita on tartuntojen määrän kasvu Länsi-Afrikassa sekä talvikuukausien aiheuttama riski eteläisellä pallonpuoliskolla.

Fukuda kehottaakin ihmisiä ja hallituksia pysymään edelleen valppaana, vaikkei sikainfluenssapandemia olekaan ollut yhtä raju kuin viime vuosisadalla miljoonia ihmisiä surmanneet pandemiat.

Fukuda toteaa, että verrattuna 1900-luvulla koettujen pandemioiden skaalaan tämä pandemia näyttää olevan lievemmästä päästä.

Sikainfluenssaluokitusta pohtiva WHO:n komitea kokoontuu jälleen lähiviikkoina tarkastelemaan tilannetta. Sikainfluenssa julistettiin maailmanlaajuiseksi epidemiaksi eli pandemiaksi kesäkuussa.

Varmistettuja kuolemantapauksia runsaat 16 000

WHO:n mukaan tähän mennessä runsaan 16 000 ihmisen on vahvistettu kuolleen H1N1-viruksen vuoksi. Todellisen määrän varmistaminen tulee kuitenkin järjestön mukaan viemään vuoden tai pari, ja se tulee olemaan paljon korkeampi.

WHO:n mielestä ihmisten tulisikin edelleen ottaa rokotus sikainfluenssaa vastaan. Tähän mennessä on rokotettu yi 300 miljoonaa ihmistä ja rokotteiden teho on osoittautunut 70 - 75-prosenttiseksi.

Lähteet: Reuters, AFP