Poliisi poisti mielenosoittajien asuntovaunuja Eduskuntatalon edestä

Helsingin poliisi on siirtänyt pohjavesistä huolestuneiden mielenosoittajien asuntovaunuja ja auton pois Eduskuntatalon edustalta. Osan ajoneuvoista mielenosoittajat siirsivät itse. Mielenosoitus alkoi helmikuun alussa.

Kotimaa
Mielenosoittajien leiri Eduskuntatalon edessä
Poliisi

Yksi asuntovaunu on edelleen Eduskuntatalon nurmialueelle lumesta raivatulla paikalla. Pohjavesimielenosoituksen näkyvimmän järjestäjän Marko Sihvosen mukaan mielenosoitus jatkuu, ja vaunulla oli ennen kello 23:a kahdeksan ihmistä.

Poliisin mukaan mielenosoittajilla ei ole kaupungin lupaa pitää ajoneuvoja Eduskuntatalon edessä, vaan alun perin lupa annettiin teltoille. Lupa telttaleirille oli voimassa 23. helmikuuta saakka, poliisista kerrotaan.

Sihvosen mukaan heillä on lupa 1 - 100 ajoneuvon mielenosoitukselle pysäköintipaikalla. Mielenosoittajien mukaan poliisit vetosivat pysäköintikieltoon. Mielenosoittajat ovat antaneet julkisuuteen kuvan liikennemerkistä, joka on alun perin ollut pysäköimiskielto, mutta merkin päälle on lisätty toinen poikkiviiva, jolloin merkki muuttuu pysähtymiskielloksi. Marko Sihvoselle oli epäselvää, mitä liikennemerkki tarkoitti.

- En tiedä kun se oli huputettu. Sitten se otti sen hupun välillä pois. Minä kysyin, että onko se nyt yhä voimassa, kun huppu on pois, kun se nyt tarkoittaa eri asiaa, Sihvonen sanoo.

Poliisi perustelee asuntovaunujen siirtoa sillä, että se häiritsi eduskunnan toimintaa ja rakennustyömaata sekä lumenluontia. Yksi asuntovaunuista oli poliisin mukaan rekisteröimätön. Yhdessä asuntovaunuista oli puulämmitteinen sauna.

- Kun emme saaneet sähköä, oli tarkoitus, että käytetään sitä pesupaikkana, Marko Sihvonen kertoo.

Poliisin mukaan karavaanileiri poistettiin mielenosoittajien kanssa tuloksetta käytyjen neuvottelujen jälkeen. Mielenosoittajien mukaan neuvotteluja ei käyty. Heidän netissä julkaisemalla videolla poliisin kenttäjohtaja kuitenkin käy neuvottelemassa Sihvosen ja hänen tukijoidensa kanssa ja antaa mielenosoittajille aikaa päättää, mikä vaunuista paikalle jää.

Poliisi kiistää puuttuneensa oikeuteen osoittaa mieltä.

Leiriytyjiä oli siirron aikana kymmenkunta. Poliisi sulki tilapäisesti kaksi mielenosoittajaa poliisiautoon, koska he eivät halunneet poistua asuntovaunusta siirron ajaksi. Poliisi perustelee kyytiin ottamista turvallisuussyillä. Sihvosen mukaan hän oli toinen autoon otetuista.

Marko Sihvonen on kertonut olevansa syömälakossa helmikuun alusta lähtien. Sihvosen tukiryhmään Facebookissa oli liittynyt keskiviikkoiltaan mennessä lähes 3 500 jäsentä.

Mielenosoittajat ovat kertoneet olevansa huolissaan siitä, että Suomen pohjavedet myydään kansainvälisille suuryrityksille.

Lähteet: YLE Uutiset / Mikko Haapanen