Lääkärin kautta punariisiostoksille

Korkeista kolesteroliarvoista kärsivät ovat löytäneet uuden avun kolesteroliarvojensa alentamiseen. Luontaistuotepiireissä kohistaan nyt punariisin käytöstä.

terveys
YLE

Korkeat kolesteroliarvot ovat monen kiusana ja kolesterolilääkkeet tekevätkin hyvin kauppansa.

Luontaistuotteiden käyttäjistä moni vannoo kuitenkin punariisin nimeen ja kertoo saaneensa sen avulla alas ”pahaa” eli LDL-kolesterolia muutamien kuukausien käytön jälkeen.

-Punariisi on kiinalaisperinteellä valmistettua riisiä. jonka rihmasieni värjää punaiseksi. Sientä laitetaan keitetyn riisin päälle, jonka jälkeen riisiä pidetään lämpökaapissa parin viikon ajan.

- Näin riisi saa punaisen värinsä ja siihen syntyy lovastatiinin kaltaista lääkettä, kertoo Sydänliiton ravitsemusterapeutti Tuija Pusa.

Tutkimukset lyhytaikaisia

Punariisin on havaittu pienentävän LDL-kolesterolia samalla tavoin kuin statiinilääkkeidenkin mutta sen vaikutus on heikompi ja tutkimustuloksia on varsin lyhyeltä ajalta eikä osata sanoa mikä punariisin vaikutus on pitkällä aikavälillä.

Lisäksi punariisin kaikkia vaikutuksia ei tunneta.-.Kun kolesterolilääkkeistä puhutaan, puhutaan tuotteesta joka on tarkoitettu koko loppuelämäksi, ei siis mistään lyhytaikaisesta kuurista.

Tämän vuoksi olisi hyvä käyttää tutkittua, turvalliseksi havaittua lääkettä kertoo Tuija Pusa. Punariisistä ei vielä tällaista tutkittua näyttöä ole olemassa.

Punariisistäkö apu korkeaan kolesteroliin?

Punariisi ei ole täysin ongelmaton tuote, vaan se on aiheuttanut joillekin mm. lihaskipuja sekä vakavia munuaisongelmia.

-Se, että tuote on luontaistuote, ei tee siitä automaattisesti turvallista tuotetta, kertoo Tuija Pusa.

Hän kehottaakin neuvottelemaan punariisin käytöstä aina hoitavan lääkärin kanssa etenkin jos käytössä ovat jo statiinit jotta mahdolliset haitalliset yhteisvaikutukset voitaisiin välttää. Näin tulisi toimia aina kun harkitsee reseptilääkityksen korvaamista luontais- ja itsehoitotuotteilla.

Lähteet: YLE Helsinki/ Miia Krause