Kevät kukkii jo kauppapuutarhoissa

Kauppapuutarhoissa eletään jo kevään myyntisesonkia. Tulppaanien menekki on kovaa, ja narsissiruukkujen toimitukset kaupan keskusliikkeisiin ovat alkaneet.

Kotimaa
Tête a tête- narsissi
Tête a tête- narsissi on kevään suosituin sipulikasvi kylmänkestävyytensä vuoksiYLE / Timo Selänne

Turkulaisesta Lepolan puutarhasta lähtee parhaillaan kuluttajille miljoona tulppaania viikossa aina Lappia myöten. Itse asiassa jo vuodenvaihteessa alkanut sesonki näyttää lupaavalta, kertoo toimitusjohtaja Tomi Suominen.

- Tulppaanin merkityksen paljastaa niiden menekki; niitä myydään vuosittain noin 60 miljoonaa kappaletta koko maassa ja Lepolassakin 13 miljoonaa. Hienointa on, että 95 prosenttia tulppaaneista on kotimaista tuotantoa.

- Olemme siitä hyvässä asemassa, että meillä on sesonki alkanut oikeastaan jo joulukuusta. Hyasinttia ja amaryllista on jo tehty, ja samaan aikaan tulppaanien kanssa jo aloitettu kesäkukkien pohjustus, selvittää neljännen polven kauppapuutarhuri Suominen.

Suomisen mukaan alkukevään ehdoton ykköskukka on tulppaani, ja myös muutaman asteen pakkasen kestävistä pikkunarsisseista on tullut kevään yleinen sipulikasvi. Lajeja ja kokoja on monia, asiakkaiden toiveiden mukaan.

- En ehkä laittaisi näitä narsisseja 15 asteen pakkaseen moneksi päivää, mutta esimerkiksi lasitetulla parvekkeella jos on pari astetta pakkasta, niin ihan hyvin kestää.

Pian pääsiäisen jälkeen alkaakin orvokki-, kesäkukka- ja amppelikauppa, joten puutarhassa ei ehditä vetää lonkkaa.

- On tässä monta kuukautta töitä jäljellä, iloitsee Suominen.

Marraskuussa alkanut sesonki päättyy vasta kesäkuun lopulla.

Ankara talvi ei ole Lepolan puutarhalla aiheuttanut taloudellisia hankaluuksia, vaikka kasvihuoneiden lämmittäminen kireillä pakkasilla nielee rutkasti energiaa.

- Energiaa on kulunut tonnimääräisesti enemmän, mutta sen tonnihinta on ollut viime vuotta alempi. Kukkien myyntihinnat on kuitenkin lyöty lukkoon jo viime syksynä, ennen kuin tiedettiin kuinka kylmä talvi on edessä, valottaa toimitusjohtaja Tomi Suominen tilannetta.

Lähteet: YLE Turku