Aamun kirja

Harhainen Johannes elää 1920-lukua Helsingissä ja Laihialla. Sisällisota on päättynyt, valkoisten puolella taistelleen Johanneksen elämä valuu kuin hiekka sormien välistä. Kaksoisveli Antti taisteli punaisten puolella.

kulttuuri
Kirjailija Pekka Manninen.
YLE

Pekka Mannisen romaani Kiimakangas piirtää tapahtuma-ajasta tarkan kuvan. Siihen liittyvät lääketiedettä opiskelleen Johanneksen tekemät rotuopilliset mittaukset Pohjanmaalla. Ajanhenkeä kuvaavat myös erilaiset huumeet ja kieltolaki, joka ei tosin estänyt viinan juomista. Kiimakangas-romaani suorastaan pursuaa herkullisia ja tuoreitakin yksityiskohtia 1920-luvusta.

Mannisen romaani on satiiri voittamisen raskaudesta. Harhainen ihminen ei tiedä mitä voitollaan tekisi, kun yhteiskuntakin on hajonnut ympäriltä. Johannes haaveilee harhoissaan polittisen terroriteon tekemisestä. Kuvitteellisena kohteena kirjassa on keskusta-aatteen perustajajäsen Santeri Alkio.

Kiimakangas-romaani on ehyt ja ajateltu esikoisromaani. Manninen on kirjoittanut vahvan omaäänisen kuvauksen 1920-luvun Suomen sielullisesta tilasta.

Pekka Manninen (s. 1953)

Kiimakangas, esikoisromaani 2009

Lähteet: YLE Uutiset