Haitin pääministeri: Maanjäristyksen uhreja jopa yli 100 000

Voimakas maanjäristys on aiheuttanut suurta tuhoa Haitissa. Haitin pääministeri Jean-Max Bellerive arvioi, että uhrien määrä voi nousta yli sataan tuhanteen. Järistyksen keskus oli vain 16 kilometrin päässä maan pääkaupungista Port-au-Princesta.

Ulkomaat
Kaupunkilaiset kantavat maanjäristyksen uhria.
Radio Teleginen Haiti

Tilanne järistysalueella on kaoottinen eikä kuolleiden määrästä ole kenelläkään selvää käsitystä. Silminnäkijöiden mukaan ruumiita on kasoittain Port-au-Princen kaduilla.

Kuolleiden lopullinen määrä saattaa olla reilusti yli 100 000, arvioi pääministeri Jean-Max Bellerive aiemmin keskiviikkona. Haitilainen senaattori Youri Latortue puolestaan sanoi uutistoimisto AP:lle, että kuolleita saattaa olla puoli miljoonaa. Latortue tai muut eivät perustelleet arvioitaan tarkemmin.

Tiistaina noin kello 17 paikallista aikaa alkanut järistys tapahtui aivan pääkaupungin Port-au-Princen tuntumassa. Järistyksen vaikutuspiirissä asuu 2 - 3 miljoonaa ihmistä. Kaikkiaan Haitissa asuu noin yhdeksän miljoonaa ihmistä.

Kirkot ja hallintorakennukset raunioina

Suuri osa pääkaupungin rakennuksista on sortunut tai vaurioitunut. Miami Herald -lehden haastatteleman Prévalin mukaan sortuneiden rakennusten joukossa on useita sairaaloita, kouluja ja maan verovirasto.

Myös parlamenttitalo ja useat ministeriöt ovat vaurioituneet pahoin. Haitin senaatin puheenjohtaja Kely Bastien jäi loukkuun parlamentin raunioihin, eikä hän enää keskiviikkona vastannut raivaustyöntekijöiden huutoihin.

Presidentti René Préval kertoo harpponeensa ruumiiden yli ja kuulleensa avunhuutoja sen jälkeen kun sekä presidentinpalatsi että parlamenttitalo romahtivat.

Vatikaanin Haitin-edustaja kertoo, että pääkaupungin katedraali sekä kaikki muut suuret kirkot ovat tuhoutuneet. Port-au-Princen roomalaiskatolinen arkkipiispa Joseph Serge Miot löydettiin kuolleena hiippakuntansa toimiston raunioista.

Tuhoja on lisännyt se, että Haitissa ei vuosiin ole noudatettu minkäänlaisia rakennusmääräyksiä.

YK:n edustaja kuollut?

Haitin YK-operaation viisikerroksinen päämaja on tuhoutunut. Presidentti Préval sanoi keskiviikkona, että YK:n vakautusoperaation johtaja, tunisialainen diplomaatti Hedi Annabi on kuollut. YK ei kuitenkaan vahvistanut Prévalin tietoa.

YK:n työntekijöitä on kateissa yli sata. YK vahvistaa 14:n kuolleen ja 56:n loukkaantuneen.

Ulkomaisten rauhanturvaajien majoitukseen käytetyt rakennukset säilyivät pystyssä, mutta useita rauhanturvaajia on kuollut.

Eri maiden omien ilmoitusten mukaan kuolleiden rauhanturvaajien joukossa olisi ainakin 11 brasilialaista, kahdeksan kiinalaista ja kolme jordanialaista.

Rauhanturvaajat pitävät tällä hetkellä järjestystä Port-au-Princen lentokentällä, satamassa ja valtaväylillä. Haitin rauhaa on turvaamassa kaikkiaan 9 000 ulkomaista sotilasta ja poliisia sekä 500 ulkomaista siviiliä.

Yhdysvallat on evakuoinut helikopterilla järistyksessä loukkaantuneita suurlähetystönsä työntekijöitä sairaalahoitoon Guantánamon laivastotukikohtaan Kuubaan. Ainakin Espanjan ja Taiwanin suurlähetystöt ovat vaurioituneet pahasti.

Maailmanpankin toimisto Port-au-Princessä on tuhoutunut. Maailmanpankki kertoo, että suurimpaan osaan sen työntekijöistä Haitissa on saatu yhteys.

Sairaalat täynnä loukkaantuneita

Silminnäkijäkertomusten mukaan tilanne Port-au-Princen kaduilla on painajaismainen. Sähköt ovat poikki, joten ihmiset yrittävät kaivaa eloonjääneitä raunioista taskulamppujen valossa.

Kaduilla on kymmeniä tuhansia ihmisiä, joiden kodit ovat tuhoutuneet.

Kuolleita on kasattu katujen varsille, ja presidentti René Préval kertoo sairaaloiden olevan täynnä ihmisiä.

YK:n tietojen mukaan Port-au-Princen suurin vankila on romahtanut, ja ainakin osa sen vangeista on karannut.

Tiedustelulentojen perusteella saatiin keskiviikkoiltana Suomen aikaa ensimmäisiä tietoja myös Haitin muista kaupungeista, ja ainakin Carrefourin sekä Jacmelin kaupungeissa havaittiin merkittäviä tuhoja.

Voimakkain järistys alueella

Kyseessä oli voimakkain Haitissa sattunut maanjäristys sen noin kahdensadan vuoden aikana, kun alueen järistyksiä on rekisteröity. Järistys tuntui myös naapurimaissa Kuubassa ja Dominikaanisessa tasavallassa.

Järistys tapahtui noin kymmenen kilometrin syvyydessä. Aluetta on ravistellut myös kymmeniä jälkijäristyksiä.

Köyhä Haiti on vasta ollut toipumassa vuoden 2008 vaikeasta hurrikaanivuodesta. Useat hirmumyrskyt pyyhkäisivät tuollon Haitin yli.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, YLE Uutiset