Kuntaliitto luottaa kuntien tietoturvaan

Liiton mukaan Espoon kaltaiset tietomurrot ovat poikkeuksellisia kunnissa. Hakkeri pääsi murtautumaan Espoon liikuntapalvelujen internetpalveluun alkuviikosta.

Kotimaa
Naisen käsi tietokoneen hiirellä.
YLE

Espoon tapauksessa murtautuja oli päässyt tunkeutumaan palvelimelle, joka oli melko heikosti suojattu, sillä sitä kautta ei ollut saatavissa salaisia tietoja. Palvelimella, jolle tunkeuduttiin, on liikuntapalvelujen tilavarausjärjestelmä, ja sitä kautta voi mm. tehdä venevarauksia.

Erityisasiantuntija Simo Tanner Kuntaliiton tietoyhteiskuntayksiköstä kertoo, että esimerkiksi terveydenhuollon järjestelmät on kunnissa suojattu hyvin eikä niihin pitäisi ulkopuolisten päästä käsiksi. Tanner myöntää, että kuntien tietoturvan taso vaihtelee, mutta hän pitää tilannetta kuitenkin yleisesti ottaen hyvänä.

Hän myös muistuttaa, että sataprosenttista järjestelmää ei ole, ja että tietoturva-asiat ovat yhdenlaista kilpajuoksua hakkereiden kanssa. Tanner ei kuitenkaan ole huolissaan kuntien tietoturvasta.

Tannerin mukaan esim. Espoon tapauksessa toinen vaihtoehto olisi tehdä varausjärjestelmästä käyttäjille vaikea, jolloin myös turvallisuus olisi parempi. Hän ei kuitenkaan pidä sitä perusteltuna.

- Netissä liikkuu paljon ns. kokeilijoita, jotka etsivät heikkoja kohtia. Tässä lienee kyse sellaisesta tapauksesta, Tanner sanoo.

Lähteet: YLE Helsinki