Ekohautauksessa ruumis hajotetaan jäädyttämällä

Perinteinen arkkuhautaus tai tuhkaaminen on ehkä pian menneen talven lumia. Ruotsissa kehitetty uusi hautausmenetelmä väittää olevansa aiempaa ympäristöystävällisempi.

tiede
kuva animaatiosta, jossa arkkuun kaadetaan nestemäistä typpeä
Ruotsalainen Susanne Wiigh-Masak kertoo uudesta hautausmenetelmästä ja havainnollistaa sitä animaatiolla. Kuva: Reuters

Ruotsalaisen biologin Susanne Wiigh-Masakin patentoimassa menetelmässä kuolleen ruumis pannaan arkkuun ja jäädytetään upottamalla -200-asteiseen nestemäiseen typpeen. Ruumis haurastuu ja hajoaa lopulta orgaaniseksi pölyksi, kun se altistetaan jäädyttämisen jälkeen mekaaniselle tärinälle.

Seuraavaksi jäännöksistä haihdutetaan kaikki vesi tyhjiömenetelmällä, ja poistetaan jäljelle jääneet metallikappaleet, esimerkiksi hampaiden paikat. Jäännökset pannaan hajoavassa arkussa matalaan hautakuoppaan, jossa ne maatuvat 6-12 kuukaudessa.

Erona muihin hautausmenetelmiin on ruotsalaiskeksijän mukaan se, että perinteisessä arkkuhautaamisessa ruumis ei maadu yhtä hyvin. Tämä johtuu muun muassa siitä, että ympärillä oleva arkku estää ruumiin hajoamista ja se haudataan liian syvälle. Polttohautauksessa puolestaan vapautuu haitallisia aineita.

Wiigh-Masak kertoo kehitelleensä orgaanisen hautaamisen menetelmäänsä vuosia ja saaneensa ajatuksen puutarhanhoitoharrastuksestaan. Hänen mukaansa menetelmä antaa ihmisille aidosti mahdollisuuden tulla osaksi ekologista kiertokulkua.

Uusi hautausmenetelmä on jo saanut hyväksynnän Ruotisssa ja ensimmäinen sitä käyttävä laitos on tarkoitus avata myöhemmin tänä vuonna Jönköpingissä.

Lähteet: Reuters