Saksalaiset surevat kuoppaisia autobahnojaan

Saksan perinteisesti virheettömällä päällysteellä varustetut moottoritiet ovat vaikeuksissa. Pitkän pakkaskauden jälkeen halkeilleet autobahnat ovat paikoin niin huonossa kunnossa, että ensimmäinen tieosuus joudutaan viikonloppuna sulkemaan. Autojaan ja vapaita nopeuksiaan rakastaville saksalaisille tämä on valtava järkytys.

Ulkomaat
Toinen suunta on jouduttu sulkemaan liikenteeltä saksalaisella autobahn A20:llä  tammikuussa 2010. Ryhmä autoja on joutunut kääntymään takaisin ja ajavat tilapäisesti vastaantulevan autobahnin kaistalla.
EPA / Stefan Sauer

Erityisen kovilla ovat olleet Saksan pohjoisosat. Autobahn A1 suljetaan viikonlopuksi Osnabrückin pohjoispuolella, jotta tuhansille routakuopille voidaan antaa ensiapua. Viranomaisten mukaan koko Saksan tiekannasta jopa 40 prosenttia on tällä hetkellä vakavasti vaurioitunutta.

Heikosti menee myös alemmalla tieverkolla. Pelkästään Lübeckin kaupungin alueella on Saksan yleisradiokanava NDR:n mukaan peräti 14 000 sen kokoluokan kuoppaa, jotka olisi välittömästi saatava kuntoon. Sen lisäksi, että osa teistä on jouduttu kokonaan sulkemaan, on osalle määrätty nopeusrajoitukseksi 10 kilometriä tunnissa.

Korjaustöihin päästään eri puolilla maata piakkoin, sillä asfaltin ja betonipäällysteiden paikkaamiseen tarvittavat kuusi lämpöastetta alkavat hiljalleen toteutua pitkän pakkasjakson jälkeen. Hampurin kaupungin senaatti määräsi hätäapuna 10 miljoona euroa ylimääräistä kunnossapidon käytettäväksi. Niillä saadaan kuitenkin kaupungin alueella tehtyä vain pikapaikkoja, jotta autot eivät uppoaisi jopa ämpärin kokoisiin reikiin.

Saksalaiset ovat tunnetusti tarkkoja tienpidostaan ja nyt etsitäänkin jo syyllisiä tukalaan tilanteeseen. Monille autoilijoille ajaminen onkin ollut tänä talvena pelkkää tuskaa. Ensin tieliikennettä vaikeutti lumi ja jää. Nyt säiden seljettyä on monille autobahnojen vapaiden nopeuksien tieosuuksille jouduttu laittamaan nopeusrajoitukseksi 100 kilometriä tunnissa.

Lähteet: YLE Uutiset / Marcus Ziemann