Kuntaliiton toimitusjohtaja karsisi vanhusten ja lasten palveluista

Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoman mukaan eläkeläiset ja alle kouluikäiset käyttävät eniten kalliita terveys- ja sosiaalipalveluita. Jos päätöksiä säästettävistä ja karsittavista kuntapalveluista ei tehdä nyt, valinnasta tulee sattumanvaraista resurssien loppuessa, hän varoittaa STTK-lehden haastattelussa.

Kotimaa
Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma
Kari-Pekka Mäki-LohiluomaYLE / Markku Salo

Kari-Pekka Mäki-Lohiluoman mukaan rahat eivät yksinkertaisesti riitä nykyisten palveluiden ylläpitämiseen suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle, joten karsimispäätöksillä alkaa olla kiire.

Kuntien käyttämistä rahoista yli puolet menee terveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin, joita käyttävät eniten eläkeläiset ja alle kouluikäiset. Mäki-Lohiluoman mukaan 80 prosenttia ihmisen yhteiskunnalle aiheuttamista kustannuksista syntyy viimeisen kahden elinvuoden aikana.

- Jokainen yli satavuotias maksaa yhteiskunnalle keskimäärin 33 000 euroa vuodessa. Sekä itsemme että yhteiskunnan kannalta olisi hyvä, jos jokainen meistä tekisi hoitotestamentin, Mäki-Lohiluoma sanoo STTK-lehden haastattelussa.

"Pienituloisten verovähennykset rasittavat kuntataloutta"

Kuntaliiton toimitusjohtaja haluaisi myös luopua kuntaverotuksessa tehtävistä verovähennyksistä. Mäki-Lohiluoman mukaan pienituloiset ja eläkeläiset tekevät tulonhankkimis-, ansiotulo- ja eläketulovähennyksiä, jotka rasittavat kuntataloutta. Vähennyksistä kun kärsivät etenkin kunnat, joiden asukkaista suuri osa on pienituloisia.

Mäki-Lohiluoma luopuisi myös subjektiivisesta oikeudesta päivähoitoon. Sen sijaan hän takaisi jokaiselle 3-vuotiaalle mahdollisuuden olla päivittäin kolme tuntia varhaiskasvatuksen piirissä, Ruotsin mallin mukaan.

Lähteet: YLE Uutiset