Kesän 2009 kaivauslöydöt esillä

Viime kesän arkeologisten kaivausten löydöt esitellään perjantaina yleisölle Turun Vanhalla Raatihuoneella. Tilaisuudessa kuullaan muun muassa Turun Linnankadun kaivauksista ja Kuusiston linnanraunioiden tutkimuksista.

linnat
Turun Vähätori ja Tuomiokirkko.
YLE / Jouni Koutonen

Linnankadulla kaivauksia tehtiin kaupunginkirjaston ja Tuomiokirkkosillan välillä. Tutkitut kerrokset ajoittuivat pääosin 1700- ja 1600-luvulle. Tutkimuksissa löydettiin useita rakennusten ja pihakiveysten jäänteitä sekä joen yli Suurtorin kohdalla aikoinaan kulkeneen sillan länsipäässä sijainneen torin jäännöksiä.

Kiintoisin rakennuslöytö oli Turun 1700-luvun kultuurivaikuttajan Aurora-seuran talo. Lähellä nykyistä Rantakatua paljastui myös rantalaiturin jäännöksiksi tulkittuja rakenteita.

Kuusiston linnan kesän tutkimuksissa paljastui useita linnan käytöstä kertovia muuriosia. Merkittävin löytö oli jo keskiajalla umpeen muurattu tiilinen ovi-porttiaukko. Se on yksi parhaiten säilyneitä osia linnan raunioista.

Lisäksi esittelyssä on Salon seudun yleisökaivausten ja Seilin saaren arkeologisen inventoinnin tuloksia. Maksuton tilaisuus on suunnattu kaikille arkeologiasta kiinnostuneille. Sen järjestävät Museovirasto, Turun museokeskus ja Turun yliopiston arkeologian oppiaine.

Lähteet: YLE Turku