1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hollanti

Savottakämppä ihastuttaa yöpyviä matkailijoita

Hollantilaisen Renè Köhlerin kitara soi kauniisti vanhan savottakämpän pirtissä Pyhällä. Ukonhatuksi nimetty rakennus oli huonossa kunnossa, kun Renè ja vaimonsa Gerda päättivät remontoida sen omaksi kodikseen ja matkailukäyttöön. Hirsitalon hienossa akustiikassa tehdään myös musiikkia.

Kuva: Gerda Swartsenburg

- Halusimme pitää talon tunnelman samanlaisena kuin se ennen oli. Monet paikalliset ovat olleet tyytyväisiä, kun päätimme remontoida talon sen perinteitä kunnioittaen, uusi isäntä sanoo.

Pyhälle Renè sanoo päätyneensä sattuman kautta. Ensimmäistä kertaa hän lomaili Lapissa 2001 ja tutustui myöhemmin paikallisiin, joista tuli hänen hyviä ystäviään. Tämä porukka ehdotti, että Rene alkaisi tuoda hollantilaisia turisteja Pyhälle.

Aikaisemmin muun muassa Kanadassa ja Itävallassa talviurheilun parissa työskennelleestä Renèstä se kuulosti hyvältä ajatukselta. Kaikeksi onneksi mukaan projektiin lähti myös vaimo, joka tekee yhteisen matkailubisneksen ohessa myös graafikon töitä.

Ison kaupungin poika pienessä kylässä

Renè ja Gerda ovat asuneet Pyhällä kuusi vuotta. Pariskunta matkustaa usein Lapista Hollantiin, joka on yhä heille toinen koti.

- Kotikaupunkini on vain 10 kilometriä Amsterdamista ja paljon isompi kuin Pelkosenniemi. Pienen kylän ja ison kaupungin elämän yhdistäminen on jotakin, mitä suosittelisin kaikille. Se on inspiroivaa, Renè Köhler toteaa.

Pariskunta on isännöinyt hirsipytinkiä kolme vuotta. Ukonhattu tarjoaa matkailijoille valmiita paketteja hirsitalomajoituksineen ja kelkkasafareineen.

Hollantilaiset ovat viihtyneet Pyhällä hyvin ja miksipä ei, kun majapaikkana toimii kaikilla nykyajan fasiliteeteilla ja rantasaunalla varustettu vanha savottakämppä.

Talossa komea akustiikka

Matkailubisneksen ohella René Köhler on ehtinyt tehdä myös rakastamaansa musiikkia. Hän julkaisi ensimmäisen albuminsa Hollannissa reilut kymmenen vuotta sitten.

Pyhälle asetuttuaan hän keräsi ympärilleen bändin, joka sai nimekseen Musher. Sana tarkoittaa suomeksi koiravaljakkokuskia ja kuulostaa laulajan mukaan englanniksi samaan aikaan lappilaiselta ja rokahtavalta.

Yhtyeen ensimmäinen levy nauhoitettiin savottakämpän pirtin komeassa akustiikassa.

- Korkean kattonsa ja hirsipuun ansiosta talossa on hieno akustiikka, jonka huomasin heti. Siitä saimme myös idean levyttää täällä.

Angelit levyttävät hirsipirtissä

Tulevaisuudessa taloa on tarkoitus vuokrata studiotilaksi myös muille yhtyeille. Tähän mennessä on neuvoteltu muun muassa pian juhlavuotta viettävien Angelien kanssa.

- Angelit haluavat pystyttää studion Ukonhattuun palatakseen juurilleen Lappiin ja saadakseen uudelle levylle akustisempaa saundia.

Myös hollantilaisyhtyeet ovat Köhlerin mukaan innostuneet eksoottisen kuuloisesta hirsistudiosta. Toistaiseksi vanhan savottakämpän pirtissä on kuitenkin nauhoitettu vain Musher-yhtyeen albumi ”The Ukonhattu Sessions”, jonka laulut ovat talon isännän käsialaa.

Lisää yhtyeestä: www.mushermusic.com (siirryt toiseen palveluun)