EU vaatii Googlea varoittamaan katukuvaamisesta

EU:n tietosuojaviranomaiset kehottavat hakukoneyhtiö Googlea varoittamaan ihmisiä ennen kuin se ottaa kuvia katunäkymäpalveluunsa. EU:n mielestä Googlen tulisi myös lyhentää alkuperäiskuvien säilytysaikaa, kertoo uutistoimisto AP.

Ulkomaat

Google aloitti Street View -palvelunsa Yhdysvalloissa vuonna 2007 ja julkaisee nyt palvelussaan kuvia katunäkymistä noin sadassa kaupungissa eri puolilla maailmaa. Kuvista on sutattu kasvoja ja autojen rekisterikilpiä.

AP:n mukaan EU:n tietosuojaryhmän puheenjohtaja Alex Türk lähetti aiemmin tässä kuussa Googlelle kirjeen, jossa yhtiötä patistetaan muutoksiin palvelussaan. AP:n haltuunsa saamassa kirjeessa sanotaan, että Googlen tulisi varoittaa etukäteen nettisivuillaan sekä paikallisissa tai kansallisissa lehdissä, kun se aikoo ottaa kuvia.

Lisäksi Googlen pitäisi pitää huolta siitä, ettei se ota arkaluonteisia kuvia tai kuvia, joissa on sellaisia intiimejä yksityiskohtia, joita ohikulkijat eivät yleensä näe. EU myös katsoo, että alkuperäisiä kuvia saisi säilyttää vain puolen vuoden ajan nykyisen vuoden sijaan.

Google sanoo omassa lausunnossaan, että sillä on oikeutettu tarve säilyttää kuvia vuoden ajan. Lisäksi Google sanoo, että sen nettisivuilla on jo tietoja siitä, missä katunäkymiä kuvaavat kamerat kuvaavat.

Googlen toiminta on herättänyt useissa Euroopan maassa huolen yksityisyyden suojasta.

Italiassa kolme Google-johtajaa tuomittiin aiemmin tällä viikolla yksityisyyden suojan rikkomisesta, kun Googlen sivuilla oli julkaistu video pojan pahoinpitelystä. Kreikka kielsi viime vuonna Googlea kuvaamasta kreikkalaiskaduilla, kunnes se voi paremmin taata yksityisyyden suojan.

Saksassa Google joutui taipumaan vaatimuksiin, jonka mukaan Google ei saisi kuvata paikoissa, joiden omistajat ovat kieltäneet kuvaamisen. Deutsche Welle (siirryt toiseen palveluun) kertoi helmikuussa, että Saksan hallituksessa harkitaan nyt jopa kuvaamisen kieltämistä. Englantilaiskylässä asukkaat muodostivat huhtikuussa ihmisketjun pysäyttääkseen Googlen kamera-auton.

Suomessa puolestaan tietosuojavaltuutettu on vaatinut Googlelta ja myös Enirolta selvitystä katunäkymäpalvelustaan. Goolgen palvelusta on tullut tietotsuojavaltuutetulle muutamia kymmeniä kanteluita.

Lähteet: AP, YLE Uutiset