1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vapaa-aika

Lomailijoiden valtuuskunta kehittää seutuaan

Viime vuosina on perustettu runsaasti erilaisia mökkiläistoimikuntia edistämään vapaa-ajanasukkaiden ja vakituisten asukkaiden yhteiseloa. Mikkelin seudulla toimii viidettä vuotta seitsemän kunnan yhteinen vapaa-ajanasukkaiden valtuuskunta.

Vapaa-ajanvaltuuskunnan jäsen Esko Seppänen luo lunta mökkinsä verannalta. Kuva: YLE / Ahti Koskela

Valtuuskunta ajaa vapaa-ajanasukkaiden etuja, mutta on myös kehittämässä omaa seutuaan.

Mikkelin seudun vapaa-ajanasukkaiden valtuuskunnassa on seitsemästä kunnasta kaksi edustajaa kustakin. Valtuuskunnalla ei ole hallinnollista päätösvaltaa ja se pyrkiikin vaikuttamaan vapaa-ajanasukkaiden etuihin muilla keinoilla: aloitteilla, lausunnoilla, tiedottamalla. Tärkeimpänä tavoitteena on palvelujen kehittäminen vastaamaan vapaa-ajanasukkaiden tarpeita. Toisaalta valtuuskunta haluaa antaa oman panoksensa asuinseutunsa parhaaksi.

- Me tarjoamme paitsi ostovoimaamme, tarjoamme tiettyjä suhteita ja verkostoja. Niistä voi olla hyötyä paikkakunnille. Ja meillä on yhteistä halua kehittää.elinkeilpoisuutta niissä monissa kunnissa, joissa on valtuuskunnan jäseniä, sanoo Esko Seppänen, joka on toinen Puumalan kunnan edustajista Mikkelin seudun vapaa-ajanasukkaiden valtuuskunnassa.

Hirvensalmen kunnanjohtajan Seppo Ryhasen mukaan on vaikea sanoa, minkälaista tuloksia vapaa-ajanvaltuuskuntien toiminnasta voi olla, mutta ne voivat esimerkiksi vaikuttaa päätöksentekoon.

- Tulee tällaista painoarvoa, painostusta, asiakasnäkökulmaa. Otetaan vaikka esimerkiksi tiehankkeet. Niissä löytyy hyvin helposti yhteinen näkemys, pohtii Ruhanen.

Yhä useammin kesämökistä tulee nykyään omistajiensa kakkosasunto. Siellä oleskellaan ympärivuotisesti. Samalla monet työt ovat muuttuneet sähköisesti tehtäväksi - vaikkapa siellä mökillä. Tämä voi tuoda uutta elinvoimaa Etelä-Savon kaltaisille alueille.

- Kuntien asukasluku ei välttämättä lisäänny, mutta paikkakuntien toimeliaisuus ja aktiivisuus lisääntyy tämmöisen ympärivuorokautisen käytön seurauksena, toteaa Seppänen.

Luonto merkitsee yleensä mökkiläisille paljon. Mikkelin seudun vapaa-ajanasukasvaltuuskunnankin toimintasuunnitelman olennainen osa ovat ympäristöasiat. Ne ovat tärkeitä alueen vetovoiman kannalta.