Maalaamalla stressiä vastaan

Reija Forss on 26-vuotias graafisen alan ammattilainen. Hän työskentelee suuressa lahtelaisessa vaatetusalan yrityksessä ja pyörittää samaan aikaan omaa design-toimistoaan. Kun kiireisen työn ja muutenkin vauhdikkaan elämän aiheuttama stressi alkaa käydä ylivoimaiseksi, Reija Forss rauhoittaa tilanteen maalaamalla.

terveys
Reija Forss ja Jennifer Lopez. Forss vasemmalla.YLE Lahti

Espoolainen, Lahdesta kotoisin oleva Reija Forss pitää ensimmäisen taidenäyttelynsä Lahdessa tulevana viikonloppuna. Vaikka Forss ei ammattitaiteilija olekaan, hän ei myönnä olevansa pelkkä harrastelija.

- Piirtäminen ja maalaaminen ovat minulle elämäntapa. Se on kaikkein lähinnä minua itseäni, toteaa Forss.

Maalatessa saa luoda jotakin, mitä itse haluaa, eikä tarvitse ajatella asiakkaan toiveita. Jos vielä huomaa aiheuttavansa taulun katsojalle mielihyvää, kokemus on lähes täydellinen. Forssin tapauksessa juuri maalaamisen vapaus tuo siihen oman makunsa. Forss epäilee, ettei hänestä ammattilaiseksi olisikaan. Syy ei ole kykyjen puutteessa vaan maalarin luonteenlaadussa.

- Kaltaiselleni persoonalle taiteesta tulisi varmaan "tuottamista", jos se olisi leipätyö, Forss aprikoi.

Maalaaminen karkoittaa huolet

Reija Forssille maalaaminen on ennen kaikkea pakokeino arkisista asioista. Maalaaminen auttaa stressiin ja on ollut tukena silloin, kun elämä on näyttänyt kaikkein ikävimpiä puoliaan.

Toisaalta hän tunnistaa itsessään maalarinakin markkinalähtöisen suorittajan. Nyt pidettävä taidenäyttely koostuu pop art -vaikutteisista akryylimaalauksista, joissa on kuvattuna kuuluisia elokuvatähtiä ja muusikoita. Idea maalauksiin lähti trendikkäistä sisustustauluista.

- Sitä kaupallisuutta ei minusta voi pestä pois, taiteilija nauraa.

Näyttely on avoinna 27.-28.2.2010 kello 12-18 Ateljeessa osoitteessa Vesijärvenkatu 42, Lahti.

Lähteet: YLE Lahti