Ihanat, kamalat korkkarit

Suomen kielen perussanakirjan mukaan kenkä on "nauhalla, soljella tms. kiinnitettävä, tavallisesti avonainen jalkine". Saman teoksen mukaan korko on "jalkineen ulkopohjassa kantapään kohdalla oleva koroke, kanta". Yhdessä sanoista korko ja kenkä muodostuu jotain, joka voi ajaa naisen hulluuden partaalle.

kengät
Kenkä voi olla kaunis kuin koru.
Kenkä voi olla kaunis kuin koru.YLE Keski-Suomi / Sanna Pirkkalainen

Etnologi Mirja Tervo työskenteli yli vuoden ajan myyjänä luksuskenkäsalongissa New Yorkissa. Halvimmat tarjolla olleet korkokengät maksoivat yli 500 euroa. Tämän hintaluokan kengistä ei voi enää puhua pelkkinä jalkineina, vaan kyse on koruista, oman yhteiskunnallisen ja taloudellisen aseman ilmaisemisesta, jopa elämäntavasta.

- Jos nainen kulkee merkkikorot jalassaan, muut naiset ymmärtävät merkin päälle ja näkevät sen viestin: luksuskengät vaativat paljon rahaa. Toisaalta merkkikengät voivat kieliä myös tietynlaisesta rahvaanomaisuudesta: esimerkiksi Yhdysvalloissa kaikkein rikkaimmat naiset eivät käytä tunnettuja merkkikenkiä, vaan teettävät itselleen kenkiä mittatilaustyönä, kertoo Tervo kenkien merkityksestä.

Pakko saada Blahnikit!

Kansainväliset merkkikengät ovat rantautuneet myös Suomeen. Viimeistään tv-sarja Sinkkuelämää teki Manolo Blahnikit tutuiksi myös suomalaisille naisille ja kenkien hamstraamisesta on tullut monille naisille suorastaan intohimo. Mirja Tervon mielestä suomalaiset naiset ovat kuitenkin solidaarisempia toisiaan kohtaan kuin amerikkalaiset kanssasisarensa.

- Täällä on henkisesti ja sosiaalisesti tilaa sille, että pitää tavallisia läskipohjakenkiä tai ihan tavallisia jalkineita ilman minkäänlaista merkkiä tai sitä viestiä, että kenkiin on panostettu paljon rahaa, Tervo sanoo.

Koroissa voi vaania vaara

Tervo on kirjoittanut New Yorkin kokemuksistaan kirjan Huimaavat korot. Se kertoo paitsi upeista kengistä ja niiden käyttäjistä, myös vaaroista, joita korkeat korot tuovat tullessaan. Eikä nyt puhuta vain nilkan muljahduksista ja kaatumisista, vaan suoranaisesta vararikosta.

- Kenkien ostamiseen voi jäädä koukkuun ja ostaa kenkiä yli omien varojen luottokortteja vilauttelemalla. Siinä ei ole pelkästään nilkat pulassa, vaan myös naisen maine taloudellisena kansalaisena, Tervo varoittaa.

Tervo kertoo, että hänen suhteensa korkokenkiin muuttui New Yorkin luksusputiikin takahuoneessa. Luksuskengistä tuli elintarvike, jolla on tietty käyttöikä ja myös terveysriski.

- Kalliiden kenkien kalsea kohtelu kenkävaraston puolella sai minut vakuuttuneeksi siitä, että luksuksen hinnallinen arvo on usein pelkkää illuusiota. Mielestäni korkokengät ovat esteettisinä esineinä hauskat ja mielenkiintoiset vempottimet mutta käyttöesineinä ne vaativat henkistä ja fyysistä orientoitumista, sanoo Tervo.

Kengän on oltava kaunis...

Tervo kertoo olevansa hyvin kranttu korkokenkien estetiikan suhteen.

- Kiinnitän paljon huomiota siluettiin, siihen miltä kenkä näyttää sivuprofiilista katsottuna, kun se lepää vaikkapa pöydällä. Mielellään niin, että kenkä on katseen kanssa samalla tasolla. Pidän koroista, jotka ovat feminiinisen kurvikkaita, vähän vanhanaikaisiakin. Sellaisia 50-60 -luvun stilettokorkoja. Väri voi olla mitä tahansa ruskeasta vaaleanpunaiseen tai mustasta vihreään. Koristelut tietysti antavat siihen samanlaista ihanuutta kuin koristeet täytekakkuun. Mutta onneksi ruisleipäkin maistuu hyvältä, nauraa Tervo.

...mutta voiko se olla myös mukava?

Erään kenkäfriikin motto kuuluu: "ei mitään väliä sillä, miltä ne tuntuvat jalassa, pääasia, että näyttää hyvältä!" Mirja Tervoa moinen motto naurattaa, sillä korkokenkäkin voi istua kuin hansikas ja tuntua mukavalta jalassa.

- Jokaisella naisella on mahdollisuus löytää korkokenkä, joka istuu hyvin. Lestejä on hyvin erilaisia. Jokaisella naisella on myös se oma taju siitä, että mikä korko on itselle paras mahdollinen. Silloin kun korko on oikea ja lesti istuu niin voilá, siinä on hyvät kengät jalassa, olipa korkoa sitten 2 tai 20 senttiä, opastaa Tervo.

Tervo itse sujauttaa korkkarit jalkaan silloin, kun päällä on hame tai mekko ja mieli on kepeä.

- Käytän korkokenkiä silloin, kun on tulossa kutsut ja kun haluaa olla huoleton. Kun on kevättä ilmassa, ei sada vettä eikä ole kylmä. Silloin kun ei ole mitään huolia ja kun tarvitsee pienen ripauksen ekstraa ja itsevarmuutta, kertoo Tervo.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Sanna Pirkkalainen