27.2.1940: Suomalaisten vetäytyminen taka-asemaan alkaa

Kannaksen Armeijan komentaja kenraaliluutnantti Erik Heinrichs antaa käskyn, jonka mukaan suomalaisten irtautuminen kahdentoista päivän ajan pitämästä väliasemasta alkaa klo 19.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Lumipukuisia sotilaita asemissa metsässä.
SA-kuva

Viivytystaistelut väliasemassa alkavat. Vaikka tilanne väliasemassa on vihollisen sisäänmurtojen takia kriittinen, onnistutaan vetäytyminen tahdittamaan hyvin. Neuvostojoukot seuraavat suomalaisia suhteellisen hitaasti.

Taka-aseman maasto on erityyppistä kuin aiemmat taistelupaikat, Kannaksen tyypillinen hiekkakangas muuttuu kallioisemmaksi ja vaikeakulkuisemmaksi. Maasto hankaloittaa panssarivaunujen liikkumista, mutta vaikeuttaa myös puolustustajien kaivautumista. Kallioisessa maastossa myös tykistön kranaattien sirpalevaikutus kasvaa.

Rintaman siirryttyä Länsi-Kannaksella uudelle linjalle 2. Divisioona saa käskyn vetäytyä Vuoksen itäpuolelle ja ottaa puolustaakseen Sintolanniemen-Vuosalmen linjan.

Vuosalmella taistelevan 2. Divisioonan tilannekatsaus päättyy: "Tänään elämme, huomenna on täysi hätä ja ylihuomenna 2. Divisioonaa ei enää ole olemassa ellemme saa apua joka suhteessa III Armeijakunnalta." 2. divisioona alistetaan III Armeijakunnalle ja se aloittaa viivytystaistelun Vuosalmen suuntaan.

Neuvostoliitto suorittaa koko päivän ilmahyökkäyksiä Petsamossa Heteojan asemia vastaan. Suomalaiset joutuvat vetäytymään illalla Nautsijoen länsirannalle venäläisten hyökätessä suurella ylivoimalla.

Ulkoministeri Väinö Tanner neuvottelee Tukholmassa Ruotsin pääministerin Hanssonin kanssa. Ruotsin hallituksen kanta ei muutu: Suomea ei auteta. Tanner ehdottaa yhteistä puolustusliittoa Neuvostoliiton etenemisen estämiseksi.

Tanner tapaa myös Neuvostoliiton Tukholman suurlähettilään rouva Aleksandra Kollontain. Neuvostoliitto ei anna myönnytyksiä esittämilleen rauhanehdoille.

Tukholmaan saapuu 300 Suomesta evakuoitua lasta. Lähiaikoina odotetaan saapuvan 3 000 lasta lisää.

Tukholmassa Bukowskin taidesalongin järjestämään Pro Finlandia-kirjahuutokauppaan saadaan Vatikaanista Paavi Pius XII lahjoittama sinetillä ja allekirjoituksella varustettu Rukous Suomen puolesta asiakirja.

Helsingin Ruotsalainen teatteri vierailee Oslossa ja saavuttaa suuren menestyksen. Teatteri esittää J.J. Wecksellin näytelmän Daniel Hjort. Näytelmän jälkeen näyttelijät kukitetaan ja teatterinjohtaja Nyman ojentaa suomalaiselle kollegalleen laakeriseppeleen. Norjan kuningasperhe ja lukuisat Norjan hallituksen jäsenet ovat seuraamassa tätä tilaisuutta, joka päättyy Suomen ja Norjan kansallislauluihin.

Lähteet: Puolustusvoimat, YLE Uutiset