Helsinki-Vantaa haluaa takaisin lentoasemien parhaimmistoon

Helsinki-Vantaan putoaminen lentoasemien palvelun laatua mittaavan kansainvälisen ASQ-tutkimuksen kärkijoukoista ei Finavian mukaan tullut yllätyksenä. Vielä vuonna 2008 oli Helsinki-Vantaan matkustajien mielestä Euroopan kolmanneksi paras lentoasema. Viime vuonna maamme ykköskenttä katosi listoilta.

Kotimaa
Ihmisiä Helsinki-Vantaan terminaalissa
YLE

Helsinki-Vantaa on ollut monien kansainvälisten vertailujen parhaimmistoa jo vuodesta 1997. Kentän vahvuuksina ovat olleet viihtyisyys ja henkilökunnan kohteliaisuus, terminaalitilojen siisteys sekä turvallisuuden tunne.

Tuoreessa Airport Service Quality 2009 –tutkimuksessa haastateltiin yli 275 000 matkustajaa 118 lentoasemalla ympäri maailmaa. Haasteltavat vastasivat reiluun 30 asemien palvelua koskevaan kysymykseen. Ensi vuodeksi otanta laajenee entisestään, kun mukana olevien lentoasemien määrä on tänä vuonna 140.

Helsinki-Vantaan lentoasemajohtaja Juha-Pekka Pystynen sanoo, että lentoasema nousee vielä takaisin kärkisijoille – jos ei ensi vuonna, niin sitten vuotta myöhemmin.

- Pitää nyt muistaa se, että meillä on menossa mittavat muutostyöt edelleen noin puolentoista vuoden ajan täällä lentoasemalla. Kun tehdään terminaaliremonttia, otetaan käyttöön uutta matkatavaratehdasta ja vaihdetaan lentoyhtiöitä terminaalista toiseen, niin varmasti se vaikuttaa asiakastyytyväisyyteen. Se näkyy sitten näissä tuloksissa.

Euroopassa pidetään nyt pienestä

Finaviassa ihmetellään eurooppalaisten lentokenttämakua, sillä viiden parhaan lentoaseman joukossa vain toiseksi sijoittunut Zürichin kenttä on isommasta päästä. Voittaja Islannin Keflavik on todellinen lilliputti, eikä viidenneksi sijoittunut Southamptonkaan ole suuruudella pilattu.

- Onko lamalla tai jollakin muilla maailman tapahtumilla tekemistä tämän asian kanssa, niin sitä me pyrimme analysoimaan tällä hetkellä, sanoo lentoasemajohtaja Pystynen.

Maailman parhaiden palvelevien lentoasemien koko on sen sijaan jättiläisluokkaa. Etelä-Korean Incheonin vuonna 2001 valmistunut kenttä arvioitiin parhaaksi ennen Singaporea ja Hongkongia. Kaikki viisi parasta sijoitusta menivät Aasiaan, sillä sijalla neljä oli Pekingin kenttä ennen Intiassa sijaitsevaa keskikokoista Hyderabadin lentoasemaa.

Surkeita lentoasemia ASQ-raportti ei paljasta. Se ei paljasta edes niitä, jotka jäävät omassa luokassaan viiden huonommalle puolelle. Niinpä maailman parhaille on listoille pääsy mitä parasta mainosta. Siitä Helsinki-Vantaa jäi tällä kertaa paitsi.

Hajuton ja mauton ei voi olla huono

Monille matkustajille Helsinki-Vantaa on välilaskupaikka vailla suurempia intohimoja. Pohjoismaiseen tapaan lentoasema on tunnettu lähinnä tarkasta henkilökunnastaan ja siitä, että juuri mitään erityistä ei jää matkustajien mieleen.

- Sitä muistaa lentokentiltä aina ne hirveät asiat. Kun kentästä ei mitään jää mieleen, niin se on yleensä vain hyvä asia, sanoo kanadalainen liikematkustaja Clare.

Yhdysvaltain pääkaupungista Washingtonista toista kertaa Helsinkiin saapunut Jean hämmästelee kentän moderniutta ja puhtautta. Hänen mielestään myös henkilökunta on ystävällistä ja lähtöselvitys ripeää. Kun vertailupohjana pitää amerikkalaiskenttiä, on Helsinki-Vantaa hänen mielestään suorastaan erinomainen.

- Henkilökunta on tarkka yksityiskohdista, mitä ei näe kaikilla Euroopan kentillä. Terminaalialueen palveluista en oikein mitään tiedä, kun olen sellainen nopeasti sisään ja ulos kulkeva tyyppi. Tärkeintä minulle on tehokkuus ilman pitkiä jonottamisia. Siinä mielessä tämä kenttä on hyvin suunniteltu, liikenainen sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Marcus Ziemann