1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

EU:lta apua Chilen järistysuhreille

EU lupaa Chilen maanjäristyksen uhreille kolmen miljoonan euron edestä apua. Chile on kieltäytynyt toistaiseksi ulkopuolisista avustuksista, kunnes maan viranomaiset ovat kartoittaneet hätäavun tarpeen.

Ulkomaat

EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso kertoi lauantaina, että EU on valmis auttamaan enemmänkin, jos tarve vaatii.

Aikaisemmin EU:n humanitaarisesta avusta vastaava komissaari Kristalina Georgieva totesi, että EU-komissio on valmis antamaan Chilen järistysuhreille välittömästi apua ja tarvittaessa koordinoimaan eurooppalaisia avustusoperaatioita.

Hän kertoi jo aloittaneensa avustusoperaation koordinoinnin valmistelun.

EU-maista Britannia on jo ilmoittanut olevansa valmis auttamaan Chileä. Myös Yhdysvallat on tarjonnut apuaan Chilelle.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoo maailmanjärjestön seuraavan tilannetta tarkoin ja olevan valmiudessa tarjoamaan apuaan.

Britanniassa päämajaansa pitävät kansainväliset avustusjärjestöt ovat niin ikään aloittaneet Chilen avustamisen valmistelun. Oxfam sanoo lähettävänsä avustustyöntekijöitä Chileen. Pelastakaa lapset on käynnistänyt internetissä avustusvetoomuksen ja Britannian Punainen risti on ilmoittanut antavansa katastrofirahastostaan 56 000 euroa Chilen avustamiseen.

Myös Yhdysvallat lupaa apua

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lupaa apua Chilelle, jos maa sellaista pyytää. Hänen mukaansa avustukset saadaan pian liikkeelle jos tarve on. Televisioidussa puheessaan Obama lähetti surunvalittelut Chileen.

Chilen ulkoministeri Mariano Fernandez on kiitellyt muita maita avuntarjouksista, mutta pyytää maita pidättäytymään avusta toistaiseksi.

Fernandez kertoi lehdistötilaisuudessa, että maan viranomaiset kartoittavat ensin tuhojen laajuuden, ennen kuin maa tekee päätöksen, tarviiko se ulkopuolista apua.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi