Hyppää sisältöön

Chilen maanjäristyksen uhriluku yli 300

Chilen voimakas maanjäristys on vaatinut yli 300 ihmisen hengen ja aiheuttanut vakavia aineellisia vahinkoja, maan viranomaiset kertovat. Keski-Chileen on julistettu katastrofitila. Järistyksen voimakkuus vastaa 8,8:aa Richterin asteikolla, ja väkeviä jälkijäristyksiä on ollut useita.

Uhriluvun pelätään kasvavan sitä mukaa, kun tuhojen laajuus selviää. Yksin Maulen alueella lähellä järistyskeskusta kuolonuhreja on yli 85, maan uudeksi presidentiksi valittu Sebastian Piñera kertoi aiemmin.

Maulen alueen lisäksi kuolonuhreja on tullut tietoon Santiagon, O'Higginsin, Biobion, Auracanian ja Valparaison alueilla, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Sisäministeri Edmundo Perez kuvaa järistystä tuhoisaksi. Se on romahduttanut rakennuksia, vaurioittanut teitä sekä katkonut sähköjä ja veden jakelua.

Järistyksen vuoksi koko Tyynenmeren alueelle annettiin tsunamivaroitus. Tsunami on jo saavuttanut mm. Havaijin ja Australian, mutta sen voimakkuus on jäänyt pelättyä pienemmäksi.

Chilen rannikolla hyökyaallot olivat enimmillään 2,6-metrisiä. Chileläinen La Tercera -lehti kirjoitti lauantaina, että Constituciónin kaupunkiin olisi iskenyt jopa kahdeksanmetrinen tsunami.

Tsunamituhoista lähellä järistyskeskusta ei ole toistaiseksi tietoa. Yhdysvaltain seismologinen laitos sanoo, että tsunami on saattanut tehdä tuhoja pitkin Chilen rannikkoa lähellä järistyksen keskusta.

Presidentti Bacheletin mukaan suuri aalto on saavuttanut Juan Fernándezin saariin kuuluvan Robinson Crusoen saaren noin 660 kilometrin päässä Chilen rannikosta. Saarelle on lähetetty kaksi avustuslaivaa. Radioasemien mukaan tsunami on aiheuttanut saarella vakavia vahinkoja. Pääsiäissaarella on evakuoitiin alavien maiden asukkaita tsunamivaaran vuoksi.

Tiedonsaantia järistyksen tuhoista on hidastuttanut puhelinyhteyksien katkeaminen tai ruuhkautuminen.

Moottoritie sortunut, vesi poikki

Chilen tiedotusvälineet ovat kertoneet tuhoista muun muassa Concepcionissa ja Curicossa sekä pääkaupungissa Santiagossa.

Chilen televisio on näyttänyt Concepcionista kuvaa, jossa näkyy romahtaneita tai tulessa olevia taloja sekä kaduilla tai paareilla makaavia loukkaantuneita. Television mukaan järistys on vaurioittanut useita teitä, mikä vaikeuttaa ihmisten liikkumista kaupungissa. Järistys on myös katkaissut sähkön ja veden jakelun.

Chilen television ja radion mukaan rakennuksia on romahtanut myös Curicon kaupungissa sekä 320 kilometrin päässä järistyskeskuksesta sijaitsevassa pääkaupunki Santiagossa. Santiagossa ovat kärsineet etenkin vanhat rakennukset, sillä uudet on rakennettu paremmin järistyksiä kestäviksi. Järistys romahdutti myös Santiagoa ympäröivän kehätien sillan.

Sähköt ovat monin paikoin katkenneet. Santiagon lentokenttä on suljettu vähintään vuorokaudeksi ja lennot peruttu. Järistyksen kerrotaan vahingoittaneen pahoin matkustajaterminaalia.

Voimakkaan maanjäristyksen aikaan Chilessä oli aamuyö. Järinä kesti kymmeniä sekunteja, kertovat silminnäkijät. Se tuntui myös naapurissa Argentiinassa. Useat jälkijäristykset jatkoivat tärinää, pahimmillaan voimakkuudeltaan 6,9 Richterin asteikolla.

YLE Uutisten haastattelema kotiapulainen Purísima Córdoba Santiagosta kertoo saaneensa sähköt takaisin muutamassa tunnissa.

- Meille tulee myös vettä, mutta monet ovat ilman kaikkea tätä - vettä, sähköä ja puhelinta. Tuhot ovat suuret, tiet poikki ja rakennuksia tuhoutuneina. Näyttää huonolta, kertoi Córdoba.

Järistyksen keskus oli 35 kilometrin syvyydessä ja 115 kilometrin päässä Concepcionin kaupungista, Santiagon eteläpuolella. Concepcion on Chilen toiseksi suurin kaupunki, minne omaisten on joidenkin mediatietojen mukaan hankala saada yhteyttä.

Maailman väkevin maanjäristys tapahtui samalla alueella Chilessä 1960. Sen voimakkuus oli 9,5 Richterin asteikolla. Järistys surmasi 1 655 ihmistä, ja tappava tsunami kiiri Havaijille, Japaniin ja Filippiineille asti.

.
.