Pinera pyysi sotilaallista tukea Chileen

Chilen uudeksi presidentiksi valittu Sebastian Pinera on pyytänyt sotilaallista apua maan istuvalta presidentiltä Michelle Bacheletiltä, jotta rikollisuus, ryöstelyt ja levottomuudet saataisiin maassa kuriin.

Ulkomaat
Sekalaista rojua tsunamiaallon jäljiltä, mm. pelastusrengas, laudanpätkiä ja kokonainen sohva.
Rafael Vallejos / EPA

Pineran mukaan maanjäristyksen jälkeisissä olosuhteissa yleinen järjestys on heikentynyt. Hänen mukaansa kaikkia mahdollisia resursseja on hyödynnettävä, jotta kriisitilanteissa pystytään toimimaan.

Maaliskuun 11. päivänä virassaan aloittava Pinera sanoi, että Chilen toiseksi suurimassa kaupungissa Concepsionissa on ollut erittäin suuria ongelmia lain ylläpitämisen kanssa. Kaupungissa asuu yli 600 000 ihmistä.

Poliisin mukaan Concepcionissa on alettu ryöstellä kauppoja. Televisiossa on näytetty kuvia ihmisistä, jotka kantavat kaupoista ruokaa ja kodinkoneita. Concepsioniin ja pahoin tuhoutuneelle Maulen alueelle on julistettu öinen ulkonaliikkumiskielto ryöstelyn takia.

Yhdysvallat varoittaa matkustamisesta

Lauantaina sattunut tuhoisa maanjäristys oli voimakkuudeltaan 8,8 Richterin asteikolla. Yhdysvaltain seismologinen laitos on mitannut Chilessä yli sata jälkijäristystä.

Yhdysvallat on varoittanut kansalaisiaan matkustamasta Chileen, jossa maanjäristyksien kuolonuhrien määrä on noussut jo yli 700:aan. Noin 500 000 taloa on tuhoutunut kokonaan tai vaurioitunut pahasti. Yhdysvaltain ulkoministeriö on kehoittanut Chilessä asuvia kansalaisiaan ottamaan yhteyttä perheisiinsä ja ystäviinsä, jotka asuvat Yhdysvalloissa.

Pelastustyöt ja tuhojen kartoittaminen jatkuvat edelleen. Pelkästään Concepcionin kaupungissa kuolonuhrien määrä on kohonnut jo 350:een. Lisäksi satoja on kateissa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters