Iisakki Kiemungin pohjoinen ulottuvuus ei imartele

Pelkosenniemeläiset juuret ovat tuoneet uppiniskaisuutta ja itsepäisyyttä; syrän sykkii tervakoskelaiselle yhteisöllisyydelle. Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki paljastaa Valokuvamuistoissa, mitä hänellä ja pohjoisen miehillä on yhteistä.

Tervakoski, Janakkala
Iisakki Kiemunki lapsena isänsä kanssa
Iisakki Kiemunki ja isä, joka rakensi kylän komeimman neppiradan.Iisakki Kiemuki

Pienenä poikana Iisakki Kiemunki kävi säännöllisesti Lapin mummulassa. Käkkärämäntyjä, suota ja sittemmin kuuluisuuteen nousseen Andy McCoyn leikkimökki samalla Pelkosenniemen kylällä. Eikä sitten paljon muuta.

- Kyllä se semmoinen paikka on, että kaikki siellä on tavalla tai toisella vähän hulluja, Iisakki virnistää.

- Olen jossain määrin samalla tavalla uppiniskainen ja sulkeutunut kuin pohjoisen miehet. Lappalaisuus ja jätkämäisyys on miehekästä, mutta kuinka pitkälle se johtaa ihmisten kanssa pärjäämisessä, mies pohtii.

- Suvun miehissä oli semmoista ehdottomuutta, josta ei ollut pitkän päälle hyötyä enää kenellekkään. Sitä olen yrittänyt itse välttää paremmin kuin suvun edellinen sukupolvi.

Diplomaattisuuden pitkä tie

Jos pohjoinen toi Iisakille varoittavan esimerkin, pehmensi Häme ja Tervakoski kulmikasta nuorta miestä.

- Meillä kotona sai temmeltää ihan rauhassa; ei oltu turhan tarkkoja. Isä rakensi kylän komeimman neppiradan, heittotähtiä ja aseita. Tuntui, että koko kylä kasvatti. Koulussa äidinkielenopettaja Topi Niskakoski veti mut kerran sivuun ja sanoi, että osaan kirjoittaa ja olen lahjakas; älä hölmöile mahdollisuuksiasi, muistelee Iisakki takavuosien tsemppaajia.

- Kaikille pitäisi antaa tasavertaiset mahdollisuudet. Jos en olisi saanut yhteiskunnalta tukea, en olisi päässyt harrastamaan enkä mahdollisuutta opiskella yliopistossa. Täällä on myös juuret omaan yhteiskunnalliseen heräämiseen, sanoo Hämeenlinna kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki.

Lähteet: YLE Häme