1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vieroitushoito (päihdehuolto)

Päiväkatkotoiminnalla helpotusta päihdeongelmiin

Mikkelissä kokeillaan uudenlaista päihdeongelmaisten hoitomuotoa. Päiväsairaalatyyppinen päiväkatko on päihderiippuvaisille tarkoitettu avokatkaisuhoidon ja sairaalassa tapahtuvan katkaisuhoidon välimuoto. Hoidon tavoitteena on muun muassa helpottaa Moision sairaalan päihdepsykiatrisen osaston sulkemisesta aiheutunutta hoitotarvetta.

Kuva: YLE / Tarja Nyyssönen

Pari viikkoa toiminut päiväsairaalanomainen katkaisuhoito on tuonut apua nyt viidelle päihdeongelmien kanssa painivalle.

- Meillä on niin miehiä kuin naisiakin käynyt, valtaosta ollut eläkkeellä olevia mutta on myös työelämässä olevia. Siinä on hyvin monenlaista taustalla, mutta yhteistähän heillä on se että on hirttänyt ryyppy päälle eli tulee semmoinen pidempi juomaputki ja kipeeksähn siitä tulee. Sitten saa apua täältä ja apua todella tarvitaan, sanoo Mikkelin A-Klinikan johtaja Raimo Pitkänen.

Päiväkatkolla asiakkaalle tarjotaan turvallinen paikka lepäämiseen, ruokaa sekä tarvittaessa lääkitystä. Iltapäivisin ja viikonloppuisin katkon ovet pysyvät suljettuna. Katkolle pääsyyn on promilleraja. Vahvasti humalaiset laitetaan selviämään ensiapuun tai putkaan.

Päihdehuolto etsii uomaansa

Mikkelin kaupungin päihdehuollon järjestäminen on hakenut muotoaan jo vuosia. Tämän vuoden aikana on tarkoitus selvittää, millaiseen päihdehuoltoon Mikkelillä ja lähikunnilla on tarvetta. Päiväkatkon toivotaan paikkaavan aukkoa, jonka joulukuussa säästösyistä lakkautettu Moision päihdepsykiatrinen osasto jätti. Myös akuuttiosasto pursuaa hoidontarpeessa olevia päihdeongelmaisia.

- Toivotaan, että tämä omalta osaltaan helpottaa selvittelyvaihetta. Päiväkatkoa on tarkoitus kokeilla kuuden kuukauden ajan. Jatkosta ei ole tehty vielä päätöksiä, mutta jos kokemukset ovat hyviä, toimintaa on tarkoitus jatkaa, sanoo vt. sosiaalijohtaja Birgitta Pyykönen Mikkelin kaupunki

A-Klinikalla on omat toiveet päihdehoidoista.

- Kyllähän tämä jonkun verran tätä tukalaa tilannettaa lievittää, mutta kyllä me kunnon katkaisuasema tarvitaan, pohtii Mikkelin A-Klinikan johtaja Raimo Pitkänen.