1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kouvola

Kouvola haluaa asuttaa pakolaiset laajemmalle alueelle

Kouvola varautuu sijoittamaan kaupunkiin tulevat pakolaiset yhä laajemmalle alueelle. Moni pakolainen haluaisi kuitenkin asua esimerkiksi Lehtomäessä, jossa on jo runsaasti maahanmuuttajia. Kaupunki ottaa vastaan runsaat 50 pakolaista vuodessa.

Lehtomäellä on Kouvolassa maine levottomana paikkana. Somaliasta tullut Liibaan Ali Abdi ei ole kolmessa vuodessa moista huomannut.

- Lehtomäki on Ihan rauhallinen paikka tällä hetkellä. En tiedä millainen se oli ennen, mutta ainakin nyt rauhallinen, Liibaan sanoo.

Vapaita asuntoja ympäri kaupunkia

Vanhan Kouvolan alueella pakolaiset on sijoitettu Lehtomäkeen ja Eskolanmäkeen. Kouvola hyväksyi vastikään maahanmuutto-ohjelman, jonka mukaan pakolaisten määrä riippuu rahatilanteesta. Käytännössä se kuitenkin tarkoittaa vuosittain runsasta 50 uutta tulijaa, joille ei enää riitä asuntoja keskustasta.

- Vanhan Kouvolan alueella asuu vajaat 60 pakolaista. Jatkossa asuntomäärä tällä alueella ei tule riittämään, vaan täytyy laajentaa Kuusankoskelle, Anjalankoskelle ja Elimäelle. Alueen vuokrataloyhtiöiden fuusion myötä siellä on tyhjiä asuntoja tarjolla, sanoo Kiinteistö Oy Kouvolan Vuokratalot -yhtiön toimitusjohtaja Kari Vaija.

Moni haluaa omien joukkoon

Vieraassa paikassa yhteinen kieli tarjoaa tukea ja turvaa, ja siksi monet haluavat asua esimerkiksi Kouvolassa juuri Lehtomäessä. Aikanaan yksin Inkeroisissa suomea opiskellut Liibaan huomauttaa kuitenkin vaaroista.

- Minun mielestäni ei ole hyvä, että kaikki maahanmuuttajat hakeutuvat samalle alueelle. Mieluummin asuisin paikassa jossa olen yksin perheen kanssa. Suomen kieli unohtuu, jos puhuu koko ajan muiden kanssa omaa äidinkieltä, hän toteaa.