Chile pyytää kansainvälistä apua

Chile pyytää kansainvälistä apua kaksi päivää erittäin vahvan maanjäristyksen jälkeen. YK kertoo kiirehtivänsä avuntoimituksiaan. Lauantaina sattunut järistys on surmannut Chilessä ainakin 711 ihmistä.

Ulkomaat
Pelastusoperaatio romahtaneen kerrostalon luona Concepcionissa.
Rafael Vallejos/EPA

Kuolonuhrien määrän odotetaan vielä nousevan. Tuhansia on jäänyt kodittomaksi.

Jotkin kansainväliset avustusjärjestöt lähettivät Chileen rahaa ja henkilökuntaansa jo ennen virallista avunpyyntöä. Toiminta on kuitenkin ollut vielä pientä, kun paikalliset viranomaiset eivät ole olleet tuhoista ja avuntarpeesta kunnolla selvillä.

Avuntuojilla on ollut myös muita ongelmia. Kuusi ihmistä kuoli avustuslentokoneen maahansyöksyssä Conceptionin kaupungissa maanantaina, maan ilmailuviranomaiset kertovat.

Chilen hallitus on myöntänyt epäonnistuneensa tsunamivaroituksen antamisessa. Tulva-aalto aiheutti tuhoa rannikkokylissä ja kaupungeissa huuhtoen mukanaan kokonaisia rakennuksia.

Tsunamiaalto yllätti rannikkoalueita varoittamatta, ihmisiä ajautui mereen ja suuria määriä rakennuksia romahti. Chilen television mukaan 300 ruumista on löytynyt yksin Constitucionissa, hyökyaallon soistamassa kalastajakylässä.

Jossain jopa kokonainen nuorisoleiri telttoineen huuhtoutui mereen. Helmikuu on Chilessä lomakuukausi.

10 000 sotilasta rauhoittaa ryösteleviä nälkäisiä

Chilen hallitus on julistanut öisen ulkonaliikkumiskiellon kahdelle maanjäristyksen pahiten tuhoamalle alueella, keskiseen Mauleen sekä toiseksi suurimpaan kaupunkiin Concepcioniin. Concepcionissa ihmiset ovat alkaneet ryöstellä kauppoja ja poliisi on taltuttanut ryöstelijöitä kyynelkaasulla.

Maanjäristyksen tuhoamille alueille on lähetetty jopa 10 000 sotilasta rauhoittamaan tilannetta.

Concepcionin kaupungin pormestari on pyytänyt apua pelastustoimiin, kun ihmisiä yritetään vielä kaivaa esille esimerkiksi 15-kerroksisen kerrostalon raunioista.

Lauantaina sattunut maanjäristys oli voimakkuudeltaan 8,8 Richterin asteikolla. Yhdysvaltain seismologinen laitos on mitannut Chilessä yli sata jälkijäristystä. Viimeksi tänä aamuna Keski-Chilessä oli voimakas jälkijäristys.

Yhdysvallat on varoittanut kansalaisiaan matkustamasta Chileen.

Lähteet: Reuters, AFP, YLE Uutiset