Lääkekannabiksen käytöstä kiistellään kiivaasti

Lääkekannabiksen käyttö on noussut Oulussa kiivaan keskustelun kohteeksi. Oululaisessa sairaalassa hoidossa oleva syöpäpotilas haluaisi kokeilla lääkekannabista muun muassa kipujensa lievittämiseen, mutta lääkärit eivät suhtaudu pyyntöön myönteisesti.

Kotimaa
Oulussa taistellaan kiivaasti lääkekannabiksen käytöstä. Syöpää sairastava Jarmo Holtinkoski on halunnut nostaa asian julkiseen keskusteluun.YLE / Kirsi Karppinen

Oulun yliopistollisen sairaalan kipupoliklinikan vastuulääkäri Voitto Järvimäen mukaan kannabiksen käyttöön syöpäpotilaiden kivunhoidossa ei ole Suomessa vielä tarpeeksi perusteltua.

- Kannabislääkettä käytetään tällä hetkellä Amerikassa tällaisiin läpilyöntikipuihin syöpäpotilaiden kohdalla, ja jonkin verran myös pahoinvointiin, mutta meillä Suomessa tämän lääkityksen käyttöön ei ole vielä ollut riittävästi perusteita. Kannabis ei kuulu täällä Käypä hoito -suosituksiin, Järvimäki perustelee.

- Kannabiksessa on vielä erittäin paljon tutkimista. Kyseessähän on edelleen kasviuute, josta etsitään kiivaasti juuri sitä oikeaa vaikuttavaa ainetta. Mielestäni kannabista ei ole tässä kyseisessä tilanteessa ollut perusteltua lähteä systemaattisesti käyttämään, lääkäri jatkaa.

Sairaan miehen viimeinen toivomus

Syöpäpotilas Jarmo Holtinkosken puoliso Päivi Tillman on kuitenkin vakuuttunut siitä, että kannabis olisi hänen miehelleen parempi vaihtoehto kuin vahva morfiinijohdannainen kipulääke, jota hän käyttää tällä hetkellä, koska nykyinen lääkitys tekee potilaan liian tokkuraiseksi.

Tillman uskoo, että Holtinkoski saattaisi pärjätä sairaudestaan huolimatta vielä kotona, jos lääkitystä muutettaisiin.

- Tämä on nyt meidän viimeinen toivomme, mitään muuta ei ole tehtävissä. Olemme ajatelleet, että haluaisimme kokeilla vielä tässä tilanteessa kannabista, jos siitä vain suinkin olisi jotakin apua, hän sanoo.

- Jos kerran on niin, että ihmisellä on viimeiset hetket käsillä, hänen pitäisi saada olla kivuttomana ja kotona, rakkaidensa ympäröimänä.

Lääkekannabis yleisempää Yhdysvalloissa

Suomessa on tällä hetkellä muutamia vakavasti sairaita potilaita, joille lääkärit ovat määränneet lääkekannabista. Siitä tuli laillista Suomessa kaksi vuotta sitten. Lääkekannabiksen sitä tarvitseville potilaille toimittaa Suomessa Turussa toimiva Linnan Apteekki.

- Harkitsisin itse vakavasti lääkekannabiksen myöntämistä, mikäli sen avulla voidaan lievittää potilaan kipuja ja parantaa hänen elämänlaatuaan, varsinkin jos kyseessä on terminaalivaiheessa oleva henkilö, Linnan Apteekin apteekkari Markku Knuutila toteaa.

- Uskon, että kymmenen vuoden päästä tätä tämänhetkistä tilannetta kyllä ihmetellään. Esimerkiksi Yhdysvalloissa lääkekannabis on jo nyt sallittu kolmessatoista osavaltiossa.

Lähteet: YLE Oulu