Hyppää sisältöön

Suositut yksityisklubit poliisin huolena

Tupakoinnin ja alkoholin nauttimisen sallivat suljetut klubit ovat nostamassa päätään. Klubien kasvua on vauhdittanut muun muassa ravintoloissa tupakoinnin kieltävä, kiristynyt tupakkalaki.

Pelkästään Itä-Uudellamaalla arvioidaan toiminnassa olevan jo useita klubeja. Loviisassa toimiva Hypotenuusa-klubi syntyi, kun sikäläinen suosikkipaikka sulki ovensa.

- Tämähän lähti siitä, että tietty ryhmä meidän perustajajäseniä kokoontui täällä Loviisassa pubissa, kertoo klubin hallituksen puheenjohtajana toimiva Satu Sainomaa. Kun paikka lopetettiin, kävijät halusivat paikan, missä he voisivat vapaasti pelata biljardia ja ehkä polttaa muutaman tupakan ja istua samanhenkisessä seurassa.

Erilaisten tapahtumien ja teemojen ympärille satakunta jäsentä kerännyt klubi on toiminut Loviisassa neljä vuotta. Tupakoinnin lisäksi klubilla on sallittua nauttia omia alkoholijuomia.

Poliisi epäilee alkoholilain rikkoutuneen

Tällä hetkellä Itä-Uudenmaan poliisi epäilee kahta klubia alkoholilain rikkomisesta harjoittamalla anniskelua.

Hypotenuusan kanssa toinen tutkinnan kohteeksi joutuneista klubeista sijaitsi Porvoossa Taidetehtaalla. Kyseinen klubi lopetti toimintansa, kun Taidetehdas suljettiin remontin vuoksi.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella itäisen alueen lupapäätöksistä vastaava komisario Olavi Merihaara ei kommentoi kyseisiä tapauksia tutkinnallisista syistä, mutta paheksuu lain keinotekoista kiertämistä.

- Tällä hetkellä alkoholilain mukaan anniskelutoiminta on luvanvaraista, täsmentää Merihaara. Jos lakia lähdetään kiertämään kertomalla jokaisen nauttivan omia eväitään, ja ettei alkoholia myytäisi, niin missä menee se veteen piirretyn viivan raja, että mikä on luvatonta ja mikä ei, hän pohtii.

Ravintoloista ei vaihtoehdoksi klubille

Poliisi myös ihmettelee, miksi luvalliset ravintolat eivät klubilaisille kelpaa. Hypotenuusalaisilla on siihen monta erilaista syytä.

- Jos menet tavalliseen ravintolaan, niin pahimmillaanhan siellä ei tunnista ketään, aloittaa Kati Forss-Lounamaa. Mutta kun ravintolan sijaan tuleekin tänne, niin kaikki täällä ovat sun tuttuja ja sä voit lähestyä kaikkia, hän iloitsee.

Satu Sainomaan mukaan klubilaisissa on suuri joukko ihmisiä, jotka eivät käy lainkaan paikallisissa ravintoloissa.

- Loviisa on tosi pieni paikka eikä täällä ole sen tyyppistä paikkaa, missä haluaisi viettää iltaa, Sainomaa perustelee.

-Täällä klubilla järjestetään erilaisia teemailtoja, kulttuuritapahtumia, vierailuja ja juhlia, luettelee Jukka Mansikkamäki. Sellaista toimintaa eivät ravintolat järjestä, ja tärkeää on myös se että tämä on meidän ihan itse järjestämää ja tuottamaa.

Klubeja toimii arviolta runsaasti

Vastaavia klubeja arvellaan toimivan Itä-Uudellamaallakin useita, ja koko maassa satoja. Hypotenuusa-klubin hallituksen puheenjohtaja Satu Sainomaa ymmärtää hyvin, miksi klubeja syntyy.

- Jokainen ihminen haluaa kuulua johonkin omaan ryhmäänsä, missä on samanhenkisiä ihmisiä, hän sanoo. Ja yhä enemmän halutaan myös kokoontua muunkin kuin jonkun aatteen ympärillä.

Komisario Olavi Merihaara ihmettelee, miksi toimintaa kuitenkin harjoitetaan lähes salaa. Hän toivookin toimintaan avoimuutta.

- Jos tällaista toimintaa kerran harjoitetaan, niin kysymys viranomaisten taholta kuuluukin, että miksi se täytyy tehdä salaa sen sijaan, että se olisi avoimesti arvioitavissa, nähtävissä ja mietittävissä, onko se laillista ja suotavaa ja hyväksyttyä toimintaa, aprikoi Merihaara.

Poliisi on kuulustellut kaikki hypotenuusalaiset ja tutkinta jatkuu.