Pahat tulvat uhkaavat Etelä-Suomea

Pahat tulvat uhkaavat erityisesti Etelä-Suomea keväällä. Vuosikymmeniin suurin lumimäärä saattaa sulaessaan tukkia katuja ja Vantaanjoen tulviminen on todennäköistä. Pitkään jatkuneet pakkaset aiheuttavat myös pahoja routavaurioita teillä.

Kotimaa
Vettä ja loskaa tiellä. Vesi roiskuu auton ajaessa.
YLE

Etelä-Suomessa on jo saatu suojakelin myötä esimakua siitä, miltä kevät todennäköisesti näyttää. Jo nyt autot kahlaavat vesilammikoissa katukaivojen tukkiuduttua ja pahempaa on luvassa. Suuri lumimäärä saattaa sulaessaan aiheuttaa suuret tulvat erityisesti Uudellamaalla.

- Tulva-alueet ovat nyt keväällä aika isoja. Ja jonkin verran siellä on tulvavahinkojakin odotettavissa, kertoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Viime keväänä tulvista saatiin kärsiä Pohjanmaalla, erityisesti Kauhavalla. Tänäkin vuonna tulvia saattaa olla eri puolilla Suomea, mutta pahin tilanne on etelässä. Helsingissä oli yhtä paljon lunta edellisen kerran vuonna 1970, joten Vantaanjoen tulvimisesta saattaa tulla tänä keväänä todellinen ongelma.

- Ei tässä nyt kannata liikaa pelotella, mutta kannattaa varautua ongelmiin. Eivät ne kovin todennäköisiä ole, mutta normaalia isompia tulvia on luvassa, isompia kuin kymmeneen vuoteen, Vehviläinen sanoo.

Lunta luvassa edelleen

Ranskassa riehuneen talvimyrskyn eturintama saapui maanantaina Suomeen lumisateiden muodossa. Ranskan kaltaista myrskyä ei ole luvassa, mutta lumentulo ei ennusteiden mukaan lopu vieläkään.

Paksuista kinoksista huolimatta harvinaisen pitkän pakkasjakson takia luvassa on myös normaalia pahempia routavauroita.

- Jos katsotaan teitä, rautateitä ja kaikkia alueita, joita on pidetty ihmisen toimin auki lumesta, niin sinnehän tämä pitkä pakkasjakso aiheuttaa ilman muuta voimakkaan routatilanteen, kertoo sää- ja turvallisuusjohtaja Juhani Damski Ilmatieteen laitokselta.

Yhteiskunnan sääherkkyys lisääntyy

VR:n ongelmat junien kanssa ovat tulleet tutuiksi tänä talvena. Moni onkin ihmetellyt, miten tämän talven lumet ja pakkaset ovat eronneet aikaisemmista talvista.

Sääolosuhteet vaikuttavat paljon yhteiskunnan toimintaan nykyään. Damskin mukaan teknistyminen ja digitalisoituminen tekevät yhteiskunnasta koko ajan herkemmän säiden vaikutuksille. VR on hyvä esimerkki tästä.

- Koko ajan täytyy esimerkiksi kuljettaa tuotteita yhä nopeammin paikasta A paikkaan B. Sääherkkyys kasvaa ja jos meille tulee tällainen aika poikkeuksellinen talvi, se on varmasti tänä vuonna vaikeampi kuin se olisi ollut vaikka 1980-luvulla, selittää Damski.

Pahat tulvat eivät ole vielä kuitenkaan kirkossa kuulutettuja.

- Jos nyt lumet sulavat kahdessa erässä, niin saadaan vain kaksi pientä tulvaa. Sitten on tietysti se vaihtoehto, että lumet sulavat kerralla ja sataa vielä rankasti vettä päälle - silloin saadaan aika lailla iso tulva, varoittelee Vehviläinen.

Lähteet: YLE Uutiset / Anne Pirskanen